To morate vedeti, preden si privoščite kavo v hotelu

Fotografija: koinseb/Getty Images

Tudi na dopustu dan radi začnemo s kavo. Pa je skodelica tiste, ki si jo lahko pripravimo sami iz avtomata hotelske sobe, res dobra ideja?

Jutra so lepša z vonjem po kavi in velika večina nas svoj dan vedno začne z dišečo skodelico. Tudi na dopustu. Če se v teh dneh na oddihu mudite tudi vi, boste gotovo želeli vedeti nekaj stvari o avtomatu za kavo, ki ga najdete v hotelski sobi ali najetem počitniškem stanovanju.

Mnogi hoteli in druge nastanitve v ceno nočitve vključujejo tudi samopostrežno kavo, ki si jo v sobi lahko pripravite takoj, ko vstanete. Navadno so na voljo majhni avtomati s kapsulami ali vložki, ki so preprosti za uporabo, tako da si skodelico res brez težav pripravi prav vsak. No, morda je ravno zato dobro pomisliti na spodnje tri stvari, še preden naredite prvi jutranji požirek.

Avtomat verjetno ni bil očiščen že kar nekaj časa

Ker se v hotelih  ali apartmajih zamenja veliko število ljudi, morajo v njih skrbeti tudi za redno in dosledno higieno. Sobarice zato vsak dan čistijo sobe, kopalnice in menjajo posteljnino. Kako pogosto pa se lotijo čiščenja kavnih avtomatov, ki so gostom na voljo za lepši začetek dneva? Lahko si predstavljate, da se po nekaj časa v njih nabere kar lepa zaloga umazanije. Kava namreč sprošča maščobo, ki se nalaga v notranjosti cevi in je odlično gojišče za različne plesni in bakterije. Ker ne želite, da slednje pristanejo v vaši skodelici, priporočamo, da ob prihodu avtomat očistite. To lahko storite s priloženim čistilom zanj, če je na voljo, sicer pa lahko v vodo v dozirniku zmešate citronsko kislino in mešanico nekajkrat spustite skozi cevi.

Slovenske novice: Bralka poslala račun za kavo ob morju na Hrvaškem: ne boste verjeli, koliko je plačala

Je voda iz pipe pitna?

Ali je voda iz pipe, ki jo želite natočiti v avtomat za kavo, pitna? To je gotovo podatek, ki si ga morate vedeti, saj si na dopustu ne želite zakuhati kakšne zastrupitve. Večina evropskih mest sicer zagotavlja svežo in čisto vodo, v bolj oddaljenih krajih pa to ni več tako samoumevno. Ob prihodu se tako vedno najprej pozanimajte, ali je voda, ki priteče iz pipe, pitna.

Prenizka temperatura

Veliko hotelov v sobe namesti poceni aparate za kavo, ki ne delujejo optimalno in posledično tudi ne zagotavljajo skodelice vrhunskega okusa. Velikokrat razlog za tem tiči v slabi zmogljivosti segrevanja vode, zaradi prenizke temperature pa se kava ne zvari tako, kot bi si želeli. Na intenziven okus tako lahko pozabimo, najverjetneje pa bo skodelica kave vseeno boljša izbira kot nič. Skratka, hotelska kava ali tista v apartmaju nekje v toplicah ali na morju je lahko povsem zadovoljiva, če od nje ne pričakujete preveč, v nasprotnem primeru pa vas lahko na počitnicah počaka razočaranje.

Preberite še: Lazanja, ki jo pripravite v dvakrat krajšem času

Besedilo: E. N.
Fotografija: koinseb/Getty Images

Deloindom: Jedilne mize, prostor za druženje
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed