6 stvari, ki jih imajo Francozi vedno v kuhinji (in bodo koristile tudi vam)

Francozi veljajo za enega najbolj hedonističnih narodov, še posebno pa znajo uživati v kulinariki. Kaj se lahko od njih naučimo?

Francoskim, predvsem pa pariškim stanovanjem, je skupno, da so namenjena čim bolj udobnemu življenju. Tako večinoma služijo kot uživaška platforma, kjer Francozi spijejo jutranjo kavo, prirejajo kulinarična druženja in okušajo odlična vina. No, vsaj takšen občutek boste dobili, če boste kdaj stopili v kakšno francosko meščansko stanovanje.

In ker Francozi v kulinaričnem svetu nekaj pomenijo, se lahko po njih zgledujemo, a ne le za štedilnikom, temveč tudi ob nakupovanju pripomočkov za v kuhinjo. Spodaj nizamo seznam stvari, ki jih imajo Francozi vedno pri roki.

Priporočamo še: Indijski trpotec: Zdravju še bolj koristi, če ga vključimo v jedi, kot če ga uživamo samostojno

Dobro oljčno olje in gorčica

Čeprav Francozi veliko kuhajo z maslom, imajo vedno pri roki tudi steklenico kakovostnega oljčnega olja. Tega predvsem uporabljajo za enostavne prelive solat. Samo pomislite, če boste navadno zeleno solato zabelili z dobrim oljčnim oljem in kisom, ki mu dodate žlico dijonske gorčice, boste gotovo v svoje telo vnesli več vitaminov z večjo slastjo.

Kavni avtomat

Prebujanje s kavo je veliko lažje in ker je Francozi veliko spijejo, imajo v svojih stanovanjih vedno v pripravljenosti kavni avtomat za pripravo instantnega espressa. Poleg priročnosti na ta način tudi veliko prihranijo, saj je kava v francoskih mestih precej dražja kot pri nas. Slovenci sicer še vedno obožujemo turško različico, a moramo priznati, da je tista iz avtomata pripravljena hitreje, avtomat pa vam prihrani tudi ukvarjanje s kavno usedlino, ki ostane po kuhanju turške kave.

Voda v spreju

Čeprav se sliši malce čudno, je vodna meglica nadvse uporabna, predvsem pa prijetna stvar. Če v hladilniku shranite dozo vode pod tlakom, boste imeli pri roki vedno ekspresno osvežitev za vaš obraz. Če vas obide slabost ali pa ste se zbudili nadvse utrujeni, si vodo le rahlo popršite po koži na obrazu in kmalu se boste počutili bolje.

Električni grelec za vodo

Poleg kave Francozi radi pijejo tudi čaj. A električni grelec za vodo vam bo prav prišel tudi v drugih primerih. V njem lahko na primer hitreje kot na štedilniku zavrete vodo za testenine! V nekaj trenutkih boste imeli tako pri roki vrelo vodo, ki jo lahko uporabite tudi za pripravo juh, past, mask in drugih pripravkov.

Majhni železni lonci

Imate radi težke železne lonce? Tudi mi jih obožujemo, priznamo pa, da jih večinoma posedujemo v veliki različici. Nasprotno jih Francozi obožujejo v manjši verziji, saj lahko tako pripravijo več manjših porcij hkrati. Več manjših loncev je priročnih predvsem za več različnih prilog, v poseben užitek pa vam bo pred goste postaviti enolončnico v majhnem železnem loncu.

Strgalo za tartufe

Ta pripomoček poseduje skoraj vsaka francoska kuhinja. Strgala pa ne uporabljajo le za strganje tartufov. Uporaben je tudi za strganje sira, parmezana, pa tudi zelenjave. Na tej točki vam prepustimo izbiro, da tega pripomočka ne potrebujete, če ne marate tartufov. Moramo pa priznati, da se sami težko upremo dobri pašti s svežimi tartufovimi rezinami.

Poizkusite še: Grahova juha z »veroniko« in koprivami

Fotografija: Getty Images

Vir: Thekitchn.com

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed