9 korakov do domačega sira

Vsem, ki bi radi te dni poskusili pripraviti kaj zares novega, prinašamo preprost recept za domač sveži sir.

Po navodila za pripravo sira smo se odpravili na šolo, ki ima zares dolgo tradicijo: Biotehniški center Naklo, kjer so znanje srkali številni znani slovenski sirarji. Naša sogovornica je bila Barbara Bešter, učiteljica praktičnega pouka in modulov predelave mleka.

Predstavila nam je tri poti, na katerih temelji naše sirarstvo. Vse tri nas tudi v domači kuhinji lahko pripeljejo do sira. Ker prvi recept zajema uporabo sirišča (vemo pa, da z manj znanimi sestavinami ljubiteljski kuharji precej neradi eksperimentiramo), smo ga pustili ob strani. Druga pot nas pripelje do skuti podobnega sira, zato smo smuknili tudi mimo teh navodil.

Za vse ljubitelje sira smo zapisali tisto pot, ki jo Barbara Bešter opiše kot »najbolj enostavno«. Všeč nam je bila že na prvi pogled, saj se zdi res preprosta, hitra in učinkovita. Gremo torej po devetih korakih, ki nas bodo v nekaj urah pripeljali do domačega sira!

Preberite tudi: TOP 5 sirov, ki jih najpogosteje uporabljamo pri kuhanju

Priprava

1. Izberemo surovo mleko. »Mleko ne sme biti pasterizirano na visoki temperaturi,« podčrta Barbara Bešter. Koliko litrov ga potrebujemo, je odvisno od tega, koliko sira bi radi pripravili. Naša sogovornica predlaga, da za domačo uporabo vzamemo od tri do pet litrov mleka.

2. Mleko vlijemo v dovolj velik lonec in ga ob stalnem mešanju segrejemo na 92 stopinj Celzija.

3. Vmes v skodelico vlijemo vročo vodo, v kateri razmešamo citronsko kislino. »Za vsak liter mleka v petih žlicah vroče vode raztopimo od 2,5 do 3 g citronske kisline,« pojasni Barbara Bešter.

4. Ko mleko skoraj doseže vrelišče, posodo odstavimo z ognja in vmešamo sol: »Na pet litrov mleka gre poravnana žlička soli.«

5. Zdaj v eno roko vzamemo skodelico z raztopino citronske kisline, v drugi zavrtimo leseno kuhalnico: »V lonec vlijemo vodo s citronsko kislino in s kuhalnico le enkrat na rahlo premešamo mleko.«

6. Lonec pokrijemo in pustimo stati 10 minut: »Beljakovine v mleku in dodana kislina bodo povzročile tvorbo grudic.«

7. Vzamemo večje gosto cedilo in vanj z zajemalko preložimo gosto mlečno vsebino: »Zdaj lahko sir še malo dosolimo, dodamo posušen čili, suhe ali sveže začimbe, morda grobo mlete orehe, narezane oljke, posušen grobo mlet česen, zelen poper …«

8. Na cedilu bo torej ostala gosta zmes: »Ker bi radi izločili še nekaj vode, na sir položimo krožniček in ga obtežimo še s kako posodico.«

9. Počakamo, da se sir ohladi, in že je pripravljen! Preložimo ga v posodico s pokrovom in postavimo v hladilnik. Tako shranjen lahko počaka nekaj dni.

Priporočamo še: To je razlog, zakaj vaši piškoti ne uspejo, kot bi morali

Naslovna fotografija: Getty Images

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed