To je razlog, zakaj vaši piškoti ne uspejo, kot bi morali

Zažgani piškoti.

Se tudi vam piškoti včasih ponesrečijo?

December bi zagotovo lahko označili za visoko sezono peke piškotov in pretekli teden smo za vas že napisali seznam napotkov, ki vam bodo pomagali pri naslednji seriji. Tokrat pa se osredotočamo na napake, ki jih marsikdaj nevede zagrešimo, nato pa se čudimo, zakaj naši piškoti niso takšni, kot so bili videti na fotografijah kuharske knjige.

A naj vam ena slaba serija ne pokvari veselja. Motiti se je človeško, vaja dela mojstra, s spretnim izogibanjem spodnjim napakam pa bodo vaši naslednji piškoti točno takšni, kakor morajo biti.

Testa niste ohladili

Začetniška napaka, ki bo pokvarila teksturo, lahko pa tudi obliko piškotov. Najbolje bi bilo, če bi testo pustili počivati čez noč, saj bi se sestavine tako bolj povezale, piškoti pa bi bili zato bolj okusni, aromatični in dišeči. Preden pa testo položite v hladilnik, ga ne pozabite spraviti v plastično vrečko ali zaviti v folijo, da se ne navzame vonja drugih živil in da se ne posuši. Če boste testo tako dobro ohladili, bodo piškoti na zunaj hrustljavi, njihova notranjost pa bo ravno prav žvečljiva in krhka.

Pekač ste preveč obložili

Piškoti potrebujejo nekaj manevrskega prostora v pečici, zato ne pretiravajte s količino zloženih piškotov na pladnju. Če jih boste na pekač naložili preveč, se bodo piškoti ob raztezanju spojili skupaj, prav tako pa se ne bodo pravilno spekli, saj bo pečica prenatrpana in ozračje v njej ne bo pravo za peko.

Niste NATANČNO upoštevali recepta

Tudi, če ste v posodo zmešali vse sestavine, ki so zapisane v receptu, ne pomeni, da ste ga v celoti upoštevali. Pomembno je tudi, v kakšnem agregatnem stanju so vmešane sestavine. Če recept veli stopljeno maslo ali jajca na sobni temperaturi, navodila upoštevajte, saj bo od tega odvisna tekstura vaših piškotov.

Testo ste gnetli predolgo

Če boste testo predolgo gnetli, boste vanj nehote vnesli preveč zraka, piškoti pa bodo na koncu trdi in tanki. Prav tako ni dobro, če testo nehate gnesti prehitro. Tako se sestavine ne bodo povezale in v piškotih boste naleteli na grudice moke. Kdaj torej prenehati z gnetenjem? Ko na površini posode ni več videti ostankov moke.

Zaporedje?

Ko delate piškote, imejte v mislih, da se niste lotili priprave smutija. Tam navadno skupaj zmešamo sestavine, okus in tekstura pa ostaneta enaka ne glede na vrstni red. Najbolje je, da v eni posodi zmešate suhe sestavine, v drugi pa mokre. V takšnem vrstnem redu kot veli recept, seveda.

Morda je težava v pecilnem prašku

Ste preverili, ali je rok uporabe pecilnega praška potekel? Čeprav gre za sestavino, ki tudi po roku uporabe ne bo videti pokvarjena, pa bo ob njegovi uporabi pokvarjena tekstura vaših piškotov. Vselej raje preverite, ali datumi na embalažah (tudi drugih sestavin) še veljajo.

Uporabljate temen papir za peko

V večini trgovin pri nas boste našli papir za peko bele barve, morda svetlo rjave. V nekaterih trgovinah pa prodajajo tudi temen papir. Nakup slednjega sam po sebi ni napaka, morate pa biti previdni, saj temnejši papir močneje prevaja toploto, posledično pa bodo piškoti na njem hitreje pečeni. V tem primeru temperaturo pečice raje znižajte za tri stopinje Celzija.

Odpirate pečico

Že prav, da sproti preverjate stanje piškotov v pečici, a če boste njena vratca prevečkrat radovedno odprli, se bo notranjost ves čas ohlajala. Vročina bo namreč bežala v kuhinjo, piškoti pa bodo tako kasneje in neenakomerno pečeni.

Iz vsake moke ne bo piškotov

Veliko ljudi trpi za različnimi alergijami, ali pa se iz drugih razlogov izogiba glutenu. Kadar pečete dietne piškote pazite, da uporabite recept, ki je napisan prav za takšne piškote. Če boste običajno moko le zamenjali z drugo, brezglutensko, piškoti ne bodo takšni, kot bi morali biti. Prav tako bodite pozorni, kadar namesto običajnega mleka uporabljate rastlinsko ali pa na kakšen drug način poskušate sami prilagoditi recept.

Preberite še: Zakaj prazniki dišijo tako dobro in zdravo (kot pravi znanost)

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed