Bezgove jagode: kako jih uporabiti, da so zdravilne in ne strupene

Bezgove jagode imamo tako radi, ker učinkovito pomagajo pri prvih znakih prehlada. A pozor: surove so strupene in povzročajo bolečine v trebuhu.

Brez skrbi, pri kuhanju bezgovih jagod se škodljive snovi razgradijo in bezgove jagode postanejo zdravilne. Tako pa jih najbolj slastno v vsakdanjo kuharijo doda mojstrica in poznavalka Katja Rebolj.

Katja, nabirate bezgove jagode zaradi okusa ali zaradi koristi za zdravje?

Bi rekla, da zaradi barve in zdravja. Okus namreč ni nič kaj poseben, zato pogosto dodajamo limono, vino ali kis, da na koncu dobimo nekaj dobrega.

Kaj je najbolj koristna stvar v teh jagodah? Navdušite nas, da se bomo imeli voljo spopasti s črnimi jagodami, ki puščajo madeže …

Dobra novica je, da je črni bezeg dejansko učinkovit proti prehladnim obolenjem, lahko tudi proti gripi. Tradicionalno so ga naši predniki uporabljali za spodbujanje znojenja, zniževanje temperature in boljše izkašljevanje. Poskusi so pokazali, da je za zdravilno delovanje odgovorna mešanica učinkovin, na primer glikozidi, sadne kisline in vitamini. Če bezgove jagode pripravimo v obliki želeja, terjaka ali sirupa, nam kot dodatek hrani mimogrede koristijo za krepitev imunskega sistema v jesenskem in zimskem času. Zelo priročno je bezeg tudi posušiti in shraniti za pripravo čaja. Tradicionalno nastopa v mešanicah z lipo in kamilico.

Ali je v naravi pogosto, da so, kakor vidimo pri bezgu, na rastlini užitni samo cvet in jagode, vse drugo pa strupeno? Zakaj je tako?

Sama gledam na bezeg v celoti kot na zdravilno rastlino, saj znajo nekateri zeliščarji za specifične težave uporabljati tudi lubje in korenino. Strupene snovi vsebuje celotna rastlina, na primer cianogeni glikozid, imenovan sambunigrin. Nahaja se v vseh delih rastline, res pa je, da ga je najmanj v cvetovih in zrelih plodovih. To je pri strupenih rastlinah sicer kar pogosto in tudi evolucijsko logično, saj morajo biti plodovi za nekoga užitni, da se rastline uspešno razširjajo in najdejo svoj prostor pod soncem. Tako so bezgove jagode užitne za nekatere ptice.

Ali lahko bezgove jagode s čim zamenjamo? Včasih ob gozdnih poteh človek najde marsikaj …

Mogoče z rdečim drenom, ki ima podobne črne jagode, a ne tako velikih grozdov ter povsem drugačne liste.

Realno: vrnitev v šolo in jesen sta ponavadi razlog za povečanje prehladnih obolenj, pri bezgu obstajajo celo študije o koristnem vplivu na prebolevanje gripe – ampak ali je to dosegljivo tudi v domačem okolju in z domačimi pripravki in recepti?

Pri bezgu pričakujemo, da so domači pripravki primerljivi s farmacevtskimi. Učinkoviti so predvsem kot preventiva in pri pojavu prvih znakov gripe ali prehlada, v poznejših fazah pa skoraj ne več. Za preventivo jih uporabljamo v povečanih odmerkih, tako da vsako uro nekaj ur zapored zaužijemo žlico prekuhanih bezgovih jagod.

Na Mična.si pišejo: Slovenski strokovnjak: to živilo naj bi nudilo določeno zaščito pred covid-19

Katja priporoča nekaj gurmanskih receptov

Žele iz bezgovih jagod

Shranek, ki bo v pomoč, ko bo zagrozil prehlad.

Žele iz bezgovih jagod

Bezgova čežana

Moja mami je doma z Gorenjskega. Pravi, da so včasih pogosto jedli čežano in vedno skupaj s krompirjevim pirejem. Res je dobra kombinacija.

Bezgova čežana

Pudingova pita z bezgovimi jagodami

Bezgove jagode nabiramo, ko so povsem zrele in črne barve. Pred uporabo jih z vilicami osmukamo s stebel, ki so grenka in neuporabna. Bezgove jagode so tudi odlično barvilno sredstvo za okusen puding.

Pudingova pita z bezgovimi jagodami

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Odprta kuhinja

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed