Božični kolač, ki te pusti brez besed

Žilica nam ne da, da ne bi naredili česa novega. Ta recept smo si izmislili sami. Dajte ga na prvo mesto seznama, kaj je treba poskusiti.

Leto, ki se poslavlja, je bilo za vsakega od nas neponovljivo. Bili so trenutki, ki se jih bomo za vedno spominjali, zgodile pa so se tudi stvari, na katere želimo čim prej pozabiti. Ne glede na vse dobro in slabo, ki nas je doletelo, živeli smo in se trudili, zato izkoristimo teh zadnjih nekaj dni, da si priznamo svoje zasluge in se malce pocrkljamo.

Brez dobre hrane seveda ne bo šlo. Si predstavljate božič brez vseh teh dobrot in vonjav, ki se širijo iz kuhinj, gostiln in izza vogalov ulic? Nikakor! Vsako leto znova poustvarjamo recepte naših babic in mrzlično iščemo nove ideje, da nam bo še lepše, in tukaj nastopimo – mi. Verjemite, tudi nam ideje ne padajo iz rokava, sploh ne, ko je v igri tako pomembna jed, za katero samozavestno načrtujemo, da mora postati središče vašega prazničnega omizja ali posladek, ob katerem se bo na božični večer zbrala vsa družina. Razmišljali smo, kdo bi nam lahko duha teh pravljičnih dni na nov način ujel v nekaj sladkega, takšnega, da bo okus preneslo v naš spomin, ki se bo sprožil vsakič, ko bomo zavonjali kaj podobnega, mi pa se bomo pomirjeno spomnili tistih zimskih dni, ko smo se z njim sladkali in bili preprosto srečni.

Poklicali smo Emo Zupan, ki ste jo tako občudovali, ko smo jo predstavili v Odprti kuhinji, in ji predali nalogo, prepričani, da s tem ne bo imela težav. No, pa se je skoraj zataknilo, kajti ni bila navdušena. »Ne maram klasike, ne pečem takih stvari, sploh ga še nisem nikoli spekla,« je začela. Ko pa smo vse prepustili njeni domišljiji in ji priskrbeli netradicionalen model za peko, je v njeni notranji deželi, v kateri se cedi čokolada, tiho brnijo naprave, ki stepajo najboljše kreme, in diši, kot bi nam vsako sekundo potico spekla njena babi Rezi, vendarle zaigralo. Tudi sicer je Ema obsedena s tem obdobjem, kar je malce pripomoglo, da smo jo pridobili na svojo stran: »Res imam rada december in nasploh zimski čas, saj obožujem sneg in mraz. V decembru se veselim predvsem druženj z družino, ko si vsi znamo vzeti malce več časa kot po navadi. Ko pridemo vsi skupaj, je vedno na mizi kaj slastnega, nazdravimo, igramo družabne igre in gledamo zimzelene božične filme. Res je lepo. Najbolj od vsega pa je to čas, ko se zares spočijem od napornih delavnikov in imam priložnost razvijati novo ponudbo.«

Video recept za kolač: Cimetov kolač z jasminom

Kako bi ga poimenovala, nas je zanimalo. »Jaz bi ga poimenovala Vse. Meni je ta recept točno to. Ima vse, kar želim pozimi. Predstavlja mi bližino družine, s katero se skupaj sladkamo pred kaminom, s skodelico jasminovega čaja ob gledanju božičnega filma. Vse, kar v meni sproža prijetne trenutke.« Predvsem pa je Ema želela ustvariti recept, ki ga bomo lahko preprosto izvedli vsi doma in dosegli okus, ki nas bo pustil brez besed. »Že res, da vzame priprava kar nekaj časa, ampak je nadvse zanimiva in rezultat božanski,« nas opogumlja mlada ustvarjalka, mi pa močno držimo pesti, da se boste odločili in ga spekli. Zares vam ne bo žal. Postrezite toplega, s skodelico jasminovega čaja in kepico sladoleda, še priporoča Ema.

Gre kaj lahko narobe?

Razširjena sta dva načina priprave biskvitnega testa, bodisi za torte bodisi kolače. Slovenci delamo večinoma tako, da ločujemo beljake in rumenjake, prve trdno stepemo in jih v maso vmešamo na koncu. Ameriški pristop se ponavadi začne s penastim stepanjem masla in sladkorja, druge sestavine pa sledijo postopoma in večinoma za pripravo biskvitnega testa zadošča en lonec. No, Emi ne ustreza nič od tega, zato je razvila svoj postopek, ki ruši pravila priprave in se ne primerja s tradicionalnim. Njen biskvit je rahel, poln okusa, sočen in odličen, način priprave pa odraža tudi ta recept za božični kolač. Zato se nikar ne prestrašite, kajti zmes bo zelo tekoča. »Večinoma so ljudje šokirani in ne verjamejo, da iz tega lahko nastane kaj bolj trdnega. Rezultat pa je ekstra sočno pecivo, ki je polno okusa,« zagotavlja Ema.

Malce smo podvomili o sodi bikarboni, kajti recept je sestavljen iz bazičnih sestavin, pa nas je rezultat tudi tokrat prepričal, da so pravila postavljena zato, da jih kršimo: »Po kar nekaj testiranjih sem ugotovila, da s pecilnim praškom končni okus ni enako dober. Nekoliko grenak in kovinski je. Zato je kljub bazičnim sestavinam uporabljena soda bikarbona.« Naj vas torej ne zamika, da bi jo zamenjali s pecilnim praškom, predvsem pa avtorica recepta polaga na srce, da se zares držite količin in postopka, pozabite na eksperimentiranje. No, lahko se izživljate z začimbami, mogoče uporabite drugačen čaj, če jasminovega nimate ali ne marate, drugega pa se morate držati, predvsem pa si je za pripravo pomembno vzeti čas.

Ko boste testo prelili v model, Ema odsvetuje, da uporabite silikonskega, kajti ta pokvari vso čarovnijo vonjav, ki prihajajo iz pečice. Silikon kar malce zasmrdi, pove iz izkušenj. Mi pa tokrat tega res nočemo, kajne? Dišati mora po božiču.

Recept za ta božanski kolač pa najdete tukaj.

Priporočamo: Praznični horoskop: piškoti, ki so pisani na kožo vašemu znamenju

Fotografija: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed