Čas je za regrat: 5 načinov uporabe, ki bi jih moral poznati vsak nabiralec

Odpri galerijo
A+ A-
Čeprav regrat največkrat uživamo kar v solati, ga z malo domišljije uporabimo za številne jedi. Odličen je tudi kuhan ali dušen. Ali veste, da ga lahko tudi zamrznemo?
Pravila nabiranja
Kdaj in kje nabirati regrat, to kultno rastlino slovenske pomladne kuhinje, nam je pojasnila dr. Katja Rebolj, nabiralka, biologinja in čebelarka, avtorica knjige Zdravilni pleveli. »Predvsem je pomembno, da nabiramo na zdravih travnikih. Tam, kjer je vse polno regrata, vemo, da je travnik pregnojen, zato je vsebnost nitratov velika. Na travnikih, pognojenih s svežim gnojem, pa tvegamo okužbo s paraziti,« nam je pojasnila sogovornica, ki svetuje izbirčnost tudi pri izbiri rastlin. »Nabirajmo mlade liste, stari vsebujejo več učinkovin, ki so lahko celo škodljive, zaradi grenčin so tudi čudnega okusa.«
Tako vse lahko porabimo regrat
1. Mladi listi
Liste pripravimo na različne načine, mladi, ki so bolj svetle barve, čvrsti in izjemno okusni, so najboljši surovi. Pripravimo jih v solati, tradicionalno s kuhanim krompirjem, trdo kuhanimi jajci in ocvirki, skratka z nečim toplim, lahko pa jih poljubno kombiniramo z drugimi zelmi in zelenjavo, predvsem solatnicami.
2. Starejši listi
Starejše liste toplotno obdelamo, Reboljeva svetuje, da jih cele ali sesekljane dušimo skupaj s česnom in ponudimo kot prilogo. Pripravimo jih lahko v omaki, podobno kot špinačo, dodajamo jih v juhe ali enolončnice, sesekljane zmešamo v testo za palačinke.
3. Presežek zamrznemo
Če smo ga nabrali in očistili preveč, ga blanširamo, dobro odcedimo in spravimo v zamrzovalnik.
4. Sok
Iz listov lahko stisnemo sok, ljubitelji smutijev bodo v blender drugi zelenjavi ali sadju dodali nekaj listov regrata, ki bo dal napitku posebno grenčino.
5. Cvetovi
Užitni so tudi cvetovi, stebla grizljamo ali jih nasekljamo in potresemo po solati, prav tako kot cvetne lističe, s katerimi okrasimo različne jedi. Cvetne popke vložimo v kis, razvite cvetove pa ocvremo v pivskem testu.
Preberite tudi: Sladica iz listnatega testa: hitre rožice iz pekača za mafine (VIDEO)
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: dulezidar/Getty Images
Datum Objave: 8.3.2023 ob 07:03