Čemaževi pirhi

Velikonočna jajca lahko obarvamo tudi s čemažem.

Človeška domišljija ne pozna meja, kar zagotovo velja tudi pri krašenju jajc za velikonočne praznike. Razmeroma majhna in obla površina jajca postane slikarsko platno tako domačih gospodinj kot tudi skoraj poklicnih izdelovalcev pirhov. Tako kot v vsakdanjem življenju radi sledimo geslu nazaj k naravi, lahko svojo ustvarjalnost v tem duhu sprostimo tudi pri krašenju jajc. Presenetimo lahko s čemažem.

1. Čemaž, ki je že pogledal iz zemlje, narežemo na drobno in nanj zlijemo toliko vode, da ga pokrije.

2. Pustimo stati štiri ure, zatem čemaž kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi.

3. V ohlajenem barvilu že kuhana, a še vroča jajca namakamo 30 minut. Tukaj preberite, kako se jajca pravilno skuha.

4. Namesto čemaža lahko za zeleno bravo jajc uporabimo koprive ali špinačo. A slednja, po naših izkušnjah ne obrodi dobrih rezultatov. Pazite na pekoče koprive, zato uporabite rokavice, ko jih boste trgali.

5. Ko bodo pirhi pripravljeni, jih lahko okrasite še z rafijo, ki jo povežete okrog jajca. Skledo s pirhi okrasite z listi čemaža.

Priporočamo še: Test: Kako se za barvanje pirhov obnesejo naravna barvila

Namig je pripravila Jelka Minatti z Iga, članica Turističnega društva Krim.

Besedilo in fotografija: Primož Hieng

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana