Diete: Že poznate pegansko?

Vsak dan se srečujemo z novimi dietami. Nekatere poznamo že dolgo, vsake toliko pa ustaljene prakse hujšanja izpodrinejo tudi takšne, ki so zares nove.

In tako smo pred časom naleteli na pegansko dieto. Kaj je to? Pravzaprav gre za mešanico dveh že dobro znanih diet. Ime namreč ne zveni znano po naključju. Peganska dieta tako pomeni mešanico med vegansko in paleo dieto. Gre torej za prehranjevanje po veganskem principu na paleo način.

Za kaj gre?

Kot pravi Dr. Mark Hyman, ki si je zamislil peganstvo, takšna dieta optimalno deluje na naše telo. Uspešno namreč uravnava krvni sladkor, prav tako pa preprečuje, da bi se s prehranjevanjem preveč obtežili. A kot za večino drugih diet, tudi za peganstvo ne moremo trditi, da je za vsakogar.

Sadje in zelenjava z nekaj prekrški

Glavno pravilo peganstva je prehranjevanje pretežno s sadjem in zelenjavo. Načeloma zeleni jedilnik pa dopušča tudi občasen vnos mesa, nekaterih rib, oreščkov in semen. Celo procesirani sladkorji in žitarice so dovoljene, a v izredno majhnih količinah.

Čeprav se bodo rezultati peganstva kaj kmalu poznali na vašem telesu, pa ne gre za dieto, ki bi bila primerna le za kratko obdobje. Peganska dieta je namreč zasnovana kot način življenja in vsakodnevnega prehranjevanja.

Dieta se osredotoča na polnovredna živila, ki so bila čim manj obdelana, preden so se znašla na vašem krožniku. Približno 75 odstotkov jedilnika zavzemata sadje in zelenjava. A tudi pri slednji je potrebno dodati par besed. Peganska dieta spodbuja predvsem uživanje sadja z nizkim glikemičnim indeksom ter zelenjave, ki vsebuje čim manj škroba. Tako preprečimo, da bi v dnevu krvni sladkor preveč nihal. Ostalo zelenjavo in sadje pa lahko v majhnih količinah uživamo šele, ko smo slednjega že pravilno uravnovesili.

Čeprav se peganska dieta malce zgleduje tudi po veganski, pa vseeno spodbuja, da uživate v nekaterih živilih živalskega izvora. Takšnega naj bi bile predvsem beljakovine, ki zavzemajo približno 25 odstotkov jedilnika. Vnos živil živalskega izvora je tako večji kot pri veganski dieti, a občutno manjši kot pri paleo dieti.

Tudi maščobe pri peganski dieti niso tabu. Spodbuja se predvsem uživanje zdravih maščob, ki jih najdemo v oreščkih (prepovedani so le arašidi). Ponev lahko občasno namastite z oljčnim ali avokadovim oljem, lahko pa uporabite tudi nerafiniranega kokosovega. Maščobo prav tako lahko dobite iz rib, a te naj bodo takšne z majhno vsebnostjo živega srebra. Najboljše bodo sardele ali losos, ki bosta vašemu jedilniku dodala tudi omega 3 maščobne kisline.

Za vaše telo so po načelih peganske diete pomembne tudi stročnice in žitarice. Slednje naj bodo polnozrnate, nikakor pa naj ne vsebujejo glutena. Tako je najbolje, če posežete po kvinoji, črnem rižu, ovesu, prosu in amarantu.

Zakaj bi se odločili za pegansko dieto?

Takšen način prehranjevanja obljublja optimalen jedilnik za potrebe vašega telesa. S pretežno sadnim in zelenjavnim prehranjevanjem namreč telesu zagotovite potrebne vitamine za pravilno delovanje. Z odpovedjo glutenu in škrobnatim živilom telesa ne obtežite, prav tako telesa ne spravljate v stres. Z dieto pa telesu redno dodajate sladkor in ne ustvarjate inzulinskih šokov.

Skratka, gre za dieto, o kateri bomo letos še veliko slišali. Če pa je pisana na kožo tudi vam, je najbolje, da preizkusite sami, a se o tem posvetujte s strokovnjakom oziroma osebnim zdravnikom.

Preberite še: Fit pica

Fotografija: Getty Images

Vir: Health Line

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed