Ideja za kulinarični izlet: Po odprtih kraških domačijah in kleteh

Pred nami je vikend, Kras vabi.

Če nam čas le dopušča, se iz domače kuhinje radi preselimo na kulinarični teren. Vsake toliko je pač treba po odmerek novega gurmanskega navdiha in kaj je bolj navdihujočega kot Kras. Planota, vpeta med Vipavsko dolino, Brkini in Tržaškim zalivom, je dala ime vsem kraškim pojavom po svetu, svoje goste pa vselej navdihuje tudi z domačnostjo in seveda božansko kulinariko.

Ker je v tem letnem času Kras naravnost čudovit, vas vabimo, da ga doživite tudi vi, najbolje od vsega pa je, da imate do 2. 9. možnost lokalno kulinariko spoznati na še posebno pristen način.

Domačnost, naravno in kulturno dediščino, predvsem pa prijazne Kraševce ter kulinariko izpod njihovih rok lahko doživite v okviru projekta Odprte kleti in domačije. Svoja vrata namreč na stežaj odpirajo prave kraške zakladnice.

Z dobrodošlico vas bodo sprejeli v Parku Škocjanske jame, v kobilarni Lipica, srednjeveškem mestecu Štanjel ter razglednem stolpu Cerje. Naravnost čudovit je tudi Pepin kraški vrt, seveda pa ne bi bili kulinarični portal, če vas ne bi povabili predvsem h gurmanskim doživetjem.

V Dutovljah se lahko udeležite Praznika terana in pršuta, kjer boste okušali slastne rezine kraškega pršuta v družbi odlične vinske spremljave, priporočamo tudi okušanje kraškega medu na vodenih degustacijah, obisk katere od mnogih kraških gostiln in seveda degustiranje vin v odprtih vinskih kleteh.

Da se boste lažje odločili, kam zaviti, spodaj prilagamo seznam ponudnikov, ki sodelujejo pri projektu Odprte kleti in domačije.

– Vinogradništvo-vinarstvo Bojan Trampuž
– Vinogradništvo in vinarstvo Darijo Pipan
– Kmetija Kukanja
– David Štok
Vinska klet Orel
Gulič Simeon
Joško Renčel
Vina Štoka
– Vinogradništvo in vinarstvo Petelin Rogelja
Vinarstvo Širca – Kodrič
– Domačija pr’ Cenetovih
Vinska klet pri Starčih – Tavčar
Turistična kmetija Benčič
– Gostilna Štirna
Gostilna Bric Katjuša Batistič
– Pizzeria Franžar
Gostilna in Pizzeria pri Brajdi
Okrepčevalnica Cerje
Gostilna Makorič
Gostilna Tomaj
Gostilna in domačija Muha
Bistro Grad Štanjel
Gostilna Skok
Turistična kmetija Toncevi
Turistična kmetija pri Živcovih
– Kmetija Leban
Biodinamična kmetija pri Kramarjevih
– Hostel Pliskovica
– Apartmaji v Mlinu
Kamnoseški izdelki Leon Mahnič
– Zavod Oslarija
Zeliščna kmetija Rogelja
Čebelarstvo Atelšek
Ana & Gaja art gallery
Čebelarstvo Bandelj
Sivkin dotik

Preberite še: Kako otrokom na počitnicah približati nove okuse

Fotografija: Unsplash

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed