Je kokosovo olje škodljivo zdravju?

Kokosovo olje ni zdrava alternativa drugim maščobam, so pokazale študije.

Pred dnevi se je na Youtubu pojavil posnetek, ki glede na vsebino presega vse pričakovane kvote števila ogledov. Gre za 50 minutno nemško predavanje o kokosovem olju, ki je v nekaj dneh že doseglo več kot milijon ogledov.

Avtorica videa Karin Michels, direktorica na Inštitutu za preprečevanje rakavih tumorjev na Univerzi v Freiburgu in profesorica na Harvardu, je namreč sprožila mnoge polemike o varnosti in zdravju uživanja kokosovega olja.

Kokosovo olje, ki ga nutricionisti že leta opevajo kot superživilo in zdravo alternativo drugim maščobam, naj namreč sploh ne bi bilo zdravo. Še več, Michelsova je mnenja, da kokosova maščoba zdravju škoduje.

Dvomi so se pričeli že lansko leto, ko je Ameriška asocijacija za zdravje srca in ožilja objavila priporočilo, naj se ljudje kokosovemu olju izogibajo. Michelsova pa v videu kokosovo maščobo označuje za čisto zlo.

Pravi namreč, da dokaza, da kokosovo olje zdravju koristi, ni, trdi pa tudi, da je za telo ta rastlinski nadomestek bolj škodljiv od svinjske masti. Kokosova maščoba naj bi namreč vsebovala ogromno mero nasičenih maščobnih kislin, ki mašijo žile. Slednje prepoznamo predvsem po tem, da se maščoba na sobni temperaturi strdi.

Nova priporočila tako narekujejo uporabo drugih olj namesto kokosovega, priporočljiva je predvsem uporaba oljčnega ter lanenega olja, za katera vemo, da vsebujejo zdravju veliko bolj prijazne maščobe.

V prihodnjih dneh bomo o temi objavili še mnenja slovenskih strokovnjakov.

Poizkusite še: Mladi grah s piščancem in testeninami

Fotografija: Pixabay

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed