Kako izbrati pravo sol

Morsko pridobivajo z naravno kristalizacijo, kameno s predelavo solne rude, evaporirano pa z industrijskim izparevanjem slanice, pridobljene iz različnih virov.

Sol je v naši prehrani tako samou-mevna, da se o njenem izvoru sploh ne sprašujemo. Je tudi eno najbolj kontroverznih prehrambnih dodatkov, za človekovo telo je namreč nujno potrebna, v prevelikih količinah pa škodljiva, zlasti dolgoročno. Popodatkih inštituta za javno zdravje odrasli Slovenci še vedno za dobrih 130 odstotkov presegamo še priporočeno količino soli na dan, ki je 1,4 grama, ta presežek pa gre tudi na račun skrite soli v že pripravljenih živilih. Po načinu proizvodnje ločimo morsko, kameno in evaporirano sol. Morsko pridobivajo z naravno kristalizacijo v solnih bazenih, kameno pa s predelavo solne rude. Njun izvor pa je pravzaprav enak, saj so podzemna nahajališča ostanki prazgodovinskih morij, ki so pod vplivom sonca in vetra izhlapela. Sol se je pri tem izločila in milijone let ostala skrita pod zemljo.

Večina pa najbrž še ni slišala za evaporirano sol. Gre za način proizvodnje z industrijskim izparevanjem slanice, pridobljene iz različnih virov, morske vode, z raztapljanjem podzemnih nahajališč ali solne rude. V tovarni slanico mehansko očistijo nečistoč in odstranijo kemične primesi. Tako nastane rafinirana sol, ki jo potem v tako imenovanih vakuumskih evaporatorjih segrevajo, da izpari odvečna voda in nastanejo kristali. Tu torej pridemo do delitve soli po načinu obdelave na rafinirano in nerafinirano, kakor definira Pravilnik o kakovosti soli (Uradni list RS 70/2003). Po tem pravilniku nerafinirana sol lahko vsebuje primesi naravnega izvora, ki so posledica kristalizacije in ročnega strganja na solnih bazenih, ter vsebuje najmanj 0,1 odstotka kalcija in najmanj 0,2 odstotka magnezija. Rafinirana sol pa je definirana kot sol, ki je očiščena vseh nečistoč. Po taistem pravilniku morata biti kamena in evaporirana sol, ki sta na prodaj v Sloveniji, obvezno jodirani, kar lahko tudi razberemo na embalaži, medtem ko za morsko sol jodiranje ni obvezno.

Za potrošnika oziroma uporabnika soli je pomembno tudi, kako je mleta oziroma ali se sprijema v grudice. Na embalaži lahko razberemo, ali je fino mleta, grobo mleta ali nemleta. Ker se sol zaradi vlage strjuje, ji mnogi proizvajalci dodajajo sredstva proti strjevanju, kar mora biti na embalaži tudi navedeno. Vendar je bolje kupiti naravno sol, proti strjevanju pa so že babice v solnico nasule nekaj zrn riža, ki nase veže vlago.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite: brancin v slanem oklepu

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.