Kako pravilno shranjujemo začimbe

Da bi čim dlje ohranili učinkovine začimb, jih moramo pravilno shranjevati; le take vsebujejo vitamine, minerale in druge rastlinske snovi.

Na kakovost začimb pomembno vpliva pravilno shranjevanje. Najbolje ohranijo kakovost, če jih hranimo v hladnem in suhem prostoru, zagotovo pa čim bolj stran od štedilnika. Če jih bomo še dobro zatesnili s pokrovi, se bodo ohranile še dlje.

Če ste med tistimi, ki želite imeti začimbe razstavljene na kuhinjskem pultu, pazite, da jih ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi. Sveže, kot so čili, paprika ter sezamovo in makovo seme, je priporočljivo hraniti v hladilniku ali zamrzovalniku, saj bodo tako dlje ohranile svežino in barvo.

Cele začimbe najbolj hvaležne

Cele začimbe, kot so poper v zrnu, kumina v zrnu, muškatni orešček, lahko hranimo več let. Nepoškodovane celice celih začimb naj bi bile idealno naravno skladišče učinkovin posameznih začimb.

Najbolj občutljive so mlete začimbe

Od svetlobe, vlage in temperature so najbolj odvisne mlete začimbe. Če so primerno zapakirane in jih tudi primerno shranjujemo, lahko svoje koristne lastnosti ohranijo tudi do štiri leta. V vlažnem lahko namreč splesnijo, pri visokih temperaturah pa eterična olja hlapijo hitreje, zato se prej razdišijo. Tudi svetloba negativno vpliva na aromo in barvo, saj lahko tiste, ki imajo močan pigment, hitro zbledijo.

Preverimo jih vsaj enkrat letno

In zakaj je shranjevanje tako pomembno? Le dobro ohranjene začimbe vsebujejo mnoge vitamine, minerale in druge rastlinske snovi, ki vplivajo na lažjo prebavo številnih uporabnikov. Da bomo uporabljali najboljše začimbe, vsako leto preverimo stanje v omarici z začimbami. To pomeni, da vsaj enkrat na leto odpremo embalažo in preverimo, ali začimba deluje sveže, pri čemer smo pozorni tako na barvo kot na vonj.

Vonj preverimo tako, da ščepec začimbe stresemo na roko, ga povaljamo med prsti in povohamo – če aroma ni dišeča, polna in je ne zavohate takoj, je začimba po vsej verjetnosti že izgubila večji del eteričnih olj in zato tudi svojo moč. Sveže zdrobimo tik pred uporabo In še nekaj nasvetov. Zmlete začimbe hitreje izgubijo kakovost kot cele, zato sveže zdrobimo tik pred uporabo, pri tem si pomagamo z možnarjem. Koreninaste začimbe naribamo ali drobno sesekljamo.

Hranjenje

Povprečen čas porabe mletih začimb je približno šest mesecev, medtem ko korenine ohranijo svojo moč do enega leta. Posušene začimbe in zelišča hranimo v nepredušnih posodah, ki jih postavimo v temen in hladen prostor. Lahko jih tudi zamrznemo, to denimo dobro prenesejo predvsem koper, janež, bazilika, drobnjak, peteršilj, pa rdeče začimbe, kot so čili, kajenski poper, paprika. Značilno aromo zelišč oziroma začimb lahko ohranimo tudi tako, da jih namočimo v kis ali olje.

Priporočamo še:

Začimbe: vse o cimetu
Začimbe: vse o klinčkih
Shramba naj bo vedno urejena

Besedilo: G. S.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana