Kaviar – najdražji ni nujno najboljši

Čeprav smo že vsi slišali zanj, marsikdo ni popolnoma prepričan, kako bi se pravilno lotil tega prestižnega živila. Vse se začne z nakupom.

Portal CNN se je zato pred kratkim pogovarjal z gurmanskim strokovnjakom Alexandrom Petrossianom, mi pa smo za vas povzeli pet glavnih modrosti, ki jih morate vedeti, preden za merico kaviarja odštejete lepo vsoto.

»Ko žlico kaviarja podržimo pod močno svetlobo, se kupček iker zasveti kot diamanti,« pravi Francoz, ki živilo obravnava kot pravo dragocenost, kar zagotovo tudi je. Znanje o hrani, v kateri so nekoč uživali ruski carji, je podedoval že od svojega dedka, ki se je s prestižno branžo začel ukvarjati pred sto leti v Parizu, a kljub visoki ceni kaviarja Alexandre rad predaja znanje tudi radovednim laičnim gurmanom.

1. Začnite postopoma

Spoznavanje kaviarja je kot učenje za sommelierja – začeti moramo z radovednostjo ter nadaljevati z odprto glavo. Preizkušanje se začne s kaviarjem nižjega razreda ter nato postopoma dodajamo dražje različice. Alexandre za začetek priporoča kalifornijski kaviar, ki nam bo odprl predstavo o tej čudoviti jedi.

Sorodna vsebina: Zmote, ki jih delamo v prestižnih restavracijah

2. Ne kupujte zaloge, dokler ne poskusite majhnega grižljaja

Merica dragocenega kaviarja vas lahko stane malo premoženje, zato se pred nakupom prepričajte, da boste v njem res uživali. Prosite za degustacijo, če pa to ni mogoče, si privoščite najmanjšo posodico. Preden jo položite na blagajniški pult, dobro preberite etiketo ter preverite, ali kaviar ustreza tudi regulacijskim in okoljevarstvenim standardom. Natančno morata biti navedena vrsta ribe in podatek, da kaviar ni bil pridobljen od ogroženih vrst.

3. Kaviar vedno hranite na hladnem

Po nakupu boste lahko v kaviarju uživali do šest tednov, če ga boste pravilno shranili. Položite ga v najbolj mrzel del hladilnika, torej tja, kjer običajno hranite zelenjavo. Ko kaviar postrežete, ga odprite tik pred uživanjem ter posodico položite na kocke ledu.

4. In kako ga pravzaprav uživati?

Nikakor ne s srebrno žlico! Ta namreč reagira z malimi ikrami, zato je najbolje, da jo nadomestite z leseno. Z njo zajemite majhno količino iker ter jih položite na jezik, nato pa kaviar z njim pritisnite ob nebo, da ga dobro okusite. Najbolje je, da kaviar najprej okušate samostojno, pozneje pa ga uživate v spremljavi opečenega kruha. Pravi profesionalci, kot pravi Alexandre, ga radi pospremijo s požirkom vodke ali šampanjca, ki brbončice pripravita na nov zalogaj in zagotavljata intenzivnejše okušanje.

5. Pomemben je okus, ne cena

Alexandre poudarja, da kaviarja, ki bi bil najboljši med vsemi, ni, saj je okus stvar posameznika. Tako tudi najvišja cena ne pomeni, da boste uživali v najboljših ribjih biserih na svetu. Povezana je z redkostjo vrste, za katero pa se lahko zgodi, da vam sploh ne bo všeč. Glavno načelo je preprosto: okušajte, preizkušajte in uživajte.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Naučite se: Kako pravilno izgovoriti fine znamke šampanjca

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.