Koraki do najboljšega ajvarja

Čas je za ajvar. Kako narediti zares dobrega?

Letos smo na vrtu pobrali že kar nekaj paprik in ker jih nikakor ne zmanjka, smo se odločili, da pripravimo ajvar. Vsako gospodinjstvo ima seveda svoj recept za najboljšo marmelado in pri ajvarju ni prav nič drugače. Vseeno pa obstaja nekaj ključnih trikov pri pripravi, ki bodo pripomogli k najboljšemu okusu.

Ker pravijo, da najboljši ajvar izvira iz Makedonije in Juga Srbije, kjer nasadov paprike ne manjka, smo v iskanju nasvetov pokukali prav tja in našli kar nekaj trikov, ki zagotavljajo ravno pravi okus. Ajvar sicer slovi po preprostem receptu, a nekoliko zapleteni pripravi. Za najboljšega je potrebno imeti kar nekaj izkušenj. V čem je torej skrivnost starih mačkov priprave?

1. Ne hitite

Ajvar zahteva svoj čas in nikakor ne mislite, da ga boste lahko pripravili na hitro. Po originalnem receptu se ga namreč dela kar dva dni. Glede na to, da kuhanje ajvarja poteka enkrat letno, lahko smatramo za spoštljivo, da si takrat zanj vzamemo čas, pravijo izkušeni. Priprava namreč zahteva kar nekaj strpnosti in potrpežljivosti.

2. Izberite dobro papriko

Ključna sestavina ajvarja je seveda paprika: če želite, da bo končna jed dobrega okusa, je izbira dobre zelenjave ključna. Izberite rdečo, čim bolj mesnato in zrelo, a s čim manj vsebnosti vode. Da paprika ni najboljše kakovosti, boste vedeli tako, da bo pričela cvrčati in puščati veliko vode, ko jo boste položili na žar. Najbolj znana in primerna sorta je kurtovka.

3. Uporabite samo papriko

Pravi ajvar vsebuje samo rdečo papriko. Vsi drugi dodatki, kot so na primer paradižnik, jajčevci ali zelena paprika, bodo okus ajvarja le pokvarili. Takšnim mešanicam Makedonci pravijo kar »sirotinjski ajvar«.

4. Paprika mora biti dobro pečena

Papriko za ajvar morate res dobro speči. Nikakor je poskušajte skuhati, saj le žar oziroma pečica pustita pravi pečat. Paprike pecite dokler njihova koža ni črna na več mestih – šele takrat je nared za nadaljnjo pripravo.

5. Paprika se mora dobro odcediti

Pečena paprika potrebuje pred nadaljevanjem postopka dober počitek, zato jo pustite odležati čez noč, da se dobro odcedi. Če jo boste pustili dovolj dolgo, bo tudi vkuhavanje ajvarja krajše.

6. Pazite na čistočo

Preden se lotite vkuhavanja, nujno poskrbite za ustrezno higieno. Dobro razkužite kozarce in vse druge pripomočke, ki jih boste uporabili za kuhanje. Le tako boste zagotovili, da bo ajvar pravega okusa, hkrati pa bo trajal dlje.

Preberite še: Veganske polnjene paprike z drobljencem, ki jih obožujejo tudi mesojedci

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed