Kuharske oddaje otroke spodbudijo k bolj zdravemu prehranjevanju

Vaša najljubša kuharska oddaja bi vam lahko pomagala prepričati otroka, da je bolj zdravo, ugotavlja nova raziskava.

Otroci, ki so gledali njim prilagojeno kuharsko oddajo, v kateri so pripravljali zdrav obrok, so kar dvakrat pogosteje posegli po bolj zdravi prehrani v primerjavi s tistimi, ki so gledali kuharsko oddajo, v kateri so pripravljali manj zdrave obroke, je pokazala raziskava, objavljena v glasilu Journal of Nutrition Education and Behaviour.

»Rezultati raziskave pravijo, da so kuharske oddaje lahko dobro orodje pri promociji pozitivnih sprememb v prehrani otrok,« je pojasnil vodja raziskave in profesor na nizozemski univerzi v Tilburgu, Frans Folkvord.

Kuhanje z otroki naj bo čim bolj zabavno in zanimivo.

Zelenjava proti hitri prehrani

125 otrokom iz različnih šol na Nizozemskem so predvajali desetminutno kuharsko oddajo, katere vsebina je bila namenjena mlajšim gledalcem. Ena skupina otrok, starih od 10 do 12 let, je gledala oddajo, v kateri so pri pripravi obroka uporabili ohrovt, čebulo in paradižnike. Druga skupina pa je gledala oddajo, v kateri so obroku dodali ocvrt krompirček in hamburger.

Izbira prigrizkov

Po ogledu oddaje so sledili prigrizki. Otroci iz prve skupine so pogosteje posegli po zdravih prigrizkih – jabolku in kumaricah – kot otroci iz druge skupine (ti so večinoma posegli po slanih prestah in čipsu). Iz prve skupine je zdrav prigrizek izbralo 41 odstotkov otrok, iz druge pa samo 20 odstotkov.

Prigrizki so lahko tudi zdravi. 

»Izredno pomembno je, da otrokom čim bolj pozitivno predstavimo zdravo prehrano. Eden izmed načinov je tudi, da z njimi pogledamo kakšno kuharsko oddajo, v okviru katere pripravljajo zdrav obrok,« je za medije pojasnil Folkvord.

Dobrodošli v kuhinji, otroci

Namesto sedenja pred televizijo, pa lahko otroke povabite tudi v kuhinjo in z njimi skuhate zdrav obrok. Pustite jim, naj vam pomagajo na različne načine – režejo, lupijo, pripravljajo za cvrtje ali pečenje. Hrana naj bo barvita, priprava pa zabavna in zanimiva. Eden izmed zagovornikov zdrave prehrane za otroke je tudi Jamie Oliver, ki na svoji spletni strani vedno z veseljem deli številne zabavne recepte, ki se jih lahko lotite skupaj z najmlajšimi.

Priporočamo še: VIDEO: Odlični krofi iz picapana, ki se nikoli ne zažgejo

Fotografije: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana