Kuhinjske zagate, kjer vam na pomoč lahko priskoči riž

Riž lahko pripravimo na mnogo načinov, včasih pa nam poleg lakote lahko pomaga rešiti še kakšno drugo težavo.

Rizi-bizi, rižev narastek, rižota. In še bi lahko naštevali takšne in drugačne slane in sladke jedi, kjer se to zrnje azijskega porekla znajde v glavni vlogi. Riž pa nam lahko priskoči na pomoč tudi izven loncev in pekačev. Preverite, kako.

Čiščenje steklenic

Čiščenje steklenic in vaz z ozkimi grli je lahko nadvse zoprno opravilo, saj z roko navadno ne dosežemo dna. Takrat si lahko pomagamo z riževimi zrni. Za pol pesti jih stresite v steklenico, dolijte vodo in dodajte nekaj kapljic detergenta za posodo. Vse skupaj zatesnite s pokrovom in dobro premešajte. Riževa zrna bodo mehansko odstranila umazanijo, nato pa steklenico le še sperite.

Čiščenje kavnega mlinčka

Če imate doma kavni mlinček, se boste verjetno strinjali, da čiščenje le tega ni ravno zabavno. Ker kavna zrna vsebujejo tudi maščobo, se lahko ostanki kave grdo oprimejo rezila v mlinčku, vse skupaj pa lahko odstranimo s pomočjo riža. Za pest ga vsujte v mlinček in ga prižgite. Riževa zrna bodo z rezila odstranila umazanijo in nase povlekla maščobo, ki se je nabrala v mlinčku.

Zorenje sadja

Če ste kupili avokado, banano ali kakšno drugo sadje, ki še ni dozorelo, ga lahko dozorite doma s pomočjo riževih zrn. Do polovice jih vsujte v skledo za solato, na vrh postavite zelene sadeže, nato pa prekrijte z ostankom zrn. Plin etilen, ki se sprošča iz sadja in povzroča zorenje, se bo tako ujel med riž in pospešil proces od zelenega do zrelega sadeža.

Grelna ali hladilna blazina

V mrzlih dneh vam bo še kako prav prišel tudi naslednji trik. Z riževim zrnjem napolnite čisto nogavico in jo zavežite. Nato jo postavite v mikrovalovno pečico za nekaj minut in grelna blazina je nared, da jo stisnete k sebi. Kadar bi se raje kot greli, ohladili, pa jo potisnite v zamrzovalnik.

Odstranjevanje vlage

Da riž nase izjemno dobro veže vlago, pa verjetno že veste. Zato vas bo rešil vsakič, ko vas bo slednja pestila. Če ste po nesreči poškropili kakšno elektronsko napravo, jo postavite v lonec suhega riža in pustite nekaj ur. Če nesreča ni bila prehuda, boste aparate najverjetneje rešili ravno z njegovo pomočjo.

Preberite še: Kavo imate po vsej verjetnosti shranjeno narobe: preverite, kam jo je najbolje pospraviti

Fotografija: kazmulka/Getty images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed