Kulinarične novosti, ki postajajo hit v trgovinah

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo hrano?

Lahko bi rekli, da se svet deli na tiste, ki se mukoma odpravijo v trgovino, in tiste, ki obiske trgovin naravnost obožujejo. Če spadate v skupino slednjih, se gotovo razveselite vsake novosti, ki vam jo nudi vaša izbrana trgovina. V mislih imamo seveda kulinarične novosti, ki vsake toliko popestrijo naš jedilnik. Veste, katere izmed njih bodo najbolj trendi v prihajajoči sezoni? Preverite spodnji seznam živil, ki so že postale pravi hit.

Cvetača, cvetača, cvetača

Vemo, da na oddelku z zelenjavo že desetletja prodajajo cvetačo, a v modo stopajo nova živila, katerih osnovna sestavina je prav ta zelenjava. V mislih imamo cvetačni riž, cvetačne testenine in druge pripravke, ki običajno nadomeščajo ogljikove hidrate. V bolje založenih trgovinah se najdejo celo cvetačne tortilije!

Takšno in drugačno maslo

Neživalskega izvora, seveda. Že dolgo znano in med Američani nadvse priljubljeno arašidovo maslo na policah v trgovini letos na vaš nakup čaka v družbi mnogih različic. Mandljevo in lešnikovo maslo verjetno že poznate, v zadnjem času pa navdušuje predvsem maslo iz makadamije.

Sladoledi brez laktoze

Poleg glutena, ki je čez noč postal svetovni sovražnik lepe postave in zdravega načina življenja, se veliko ljudi odpoveduje tudi laktozi. Mlečni sladkor je postal precej osovražen in najlažje se mu izognemo z uživanjem mleka rastlinskega izvora. Z razmahom rastlinskega mleka so se police v trgovinah napolnile tudi z drugimi veganskimi izdelki, ki jih sicer poznamo v mlečni (in laktozni) različici. Nadvse inovativni postajajo takšni in drugačni sladoledi brez laktoze.

Probiotiki

Za največji trend letošnjega zdravega prehranjevanja bi lahko označili probiotike. Čeprav jih naše telo potrebuje že od nekdaj, se je nutricionistični svet nanje letos še posebej osredotočil. Najdete jih v različnih oblikah. Vsebujejo jih jogurti, kombucha in podobna fermentirana živila, lahko pa opravite tudi kuro s probiotoki v kapsulah. Ti bodo namreč poskrbeli za urejen prebavni trak in vaš imunski sistem.

Japonski okusi

Evropski kuharji že dolgo črpajo navdih v azijski kuhinji, letos pa bo to še bolj izrazito. Začimba, ki jo od zdaj naprej skoraj morate imeti, je mešanica miso, ki bo vašim jedem dodala umami učinek, torej občutek čistega užitka.

Kaše in kosmiči

Pripravljeni kosmiči so nekaj let počivali na seznamu prepovedanih živil, saj so jih nutricionisti razkrinkali, da vsebujejo preveč sladkorja. Kosmiči se tako vračajo v novih preoblekah in zdravih različicah, omogočajo pa vam čudovite z vlakninami polne in hranilne zajtrke, ki so pripravljeni, kot bi mignil.

Preberite še: Kdaj pojesti solato: pred ali po obroku?

Fotografija: Getty Images
Vir: The Kitchn

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana