Nabiranje gob: 9 pravil, ki jih morate poznati, preden se odpravite v gozd

Vas mikajo gobe? To so bistvene informacije, ki jih morate upoštevati, preden se napotite po večerjo.

Konec poletja in jeseni je glavna sezona nabiranja gob. V prejšnji številki nas je Mitja Gobec, naš bralec s Ptuja, razveselil s prastarim receptom za vlaganje kumaric, ker pa je že 55 let član gobarske družine v tem lepem mestu, nam je natrosil še nekaj sila koristnih informacij o tem priljubljenem nabiralništvu.

Res svetujemo, da preberete teh devet pravil, če se odpravljate na gozdna brezpotja, trdno namenjeni, da domov prinesete večerjo.

1. Zakonodaja

Po zakonodaji smemo na dan nabrati največ 2 kg užitnih gob.

2. Vreme

V gozd se odpravimo v suhem in ne deževnem vremenu! Razmočene gobe so drugačne barve, hitreje začnejo propadati in so lahko škodljive.

3. Fotografije lahko zavajajo

Če imate doma knjigo o gobah, se ne zanašajte na fotografije, ki so tiskane na umetniškem (svetlečem) papirju, ker to ni realna barva! Gobe se ne svetijo, razen kadar so mokre.

4. Oblačila

Oblečeni bodimo v svetla oblačila in v primerno, višjo obutev. Če nismo cepljeni proti meningitisu, uporabimo pršilo proti klopom.

5. Košara ali vrečka?

Za nabiranje potrebujemo manjšo ali večjo láhko košaro (nikakor ne plastičnih vrečk). V plastični vrečki, v kateri ni zraka, se nam gobe lahko že do doma pokvarijo in zmečkajo! Za silo so dobre večje kompaktne papirnate darilne vrečke.

6. Kako nabiramo

Potrebujemo tudi primeren nož (zelo dober je gobarski s ščetko in rašpljico, s katero očistimo zemljo z beta). To storimo na rastišču. Ko stopimo v gozd, prekrijemo dno košare s praprotjo ali svežim listjem. Gobe takoj na kraju najdbe očistimo zemlje in pojedenih delov in jih polagamo v košaro s klobukom navzgor. Ko je ena plast zložena, dodamo novo plast praproti. Ne trgamo in ne brcamo gob, ki jih ne poznamo! Pustimo naravi njeno ravnovesje.

7. Izkaznica

Če nabiramo gobe v zasebnem gozdu, je dobro, da se legitimiramo z izkaznico gobarske družine. S tem dokažemo, da je naše poznavanje gob in spoštovanje do narave na višji ravni. Zato se včlanite v gobarsko družino!

8. Kultura obnašanja

Svojo kulturo in spoštovanje do narave izkažemo tako, da odvržene vrečke, plastenke in pločevinke, ki jih najdemo v gozdu, poberemo in odnesemo na ustrezno mesto. Lahko pa tudi fotografiramo onesnaženo območje in posnetek pošljemo bližnji gobarski družini.

9. Klopi

Ko se vrnemo domov, se preoblečemo in pregledamo, da nismo prinesli s seboj tudi kakšnega klopa.

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed