Najboljše ideje, kam s preostankom prazničnih piškotov

Vam od praznične peke še vedno ostaja zaloga piškotov? Predlagamo nekaj odličnih idej, kam s presežkom.

Pretekli december je zaznamovala peka piškotov, dokaz za to pa so tudi vrtoglavo visoke številke ogledov, ki so jih dosegali recepti za kekse, medenjake, išlerje in poljubčke na našem portalu. Spekli smo praktično vse, kar se je iz piškotnega testa speči dalo in odkrili kar nekaj novih receptur, ki jih bomo ponovno pripravili v prihodnji sezoni.

Na praznično peko pa nas ne spominjajo le recepti, pač pa tudi ostanki piškotov, ki smo jih tako vneto pekli. Če jih je zaradi pretiravanja s količino kar nekaj ostalo tudi pri vas doma, preverite, kaj vse lahko iz njih pripravite.

Testo za pito

Piškoti so odlična podlaga za marsikatero pito, najbolje od vsega pa je, da takšne navadno ni potrebno peči. Najprej iz njih naredimo drobtine in sicer tako, da kekse stresemo v multipraktik ter jih zdrobimo. Najbolje je, da so piškoti, preden jih zdrobimo, čisto suhi. Če to niso, jih najprej za nekaj minut postavimo v opekač za kruh. Sicer pa se pri pripravi testa za pito držimo razmerja, da vsakim 150 gramov piškotnih drobtin dodamo 5 žlic stopljenega masla in premešamo. Vse skupaj razporedimo po pekaču in se nato domislimo le še odličnega nadeva.

Popestritev sladoleda

Sladoled je še toliko boljši, če mu dodamo razne dodatke in ostanki piškotov so vsekakor eni izmed naših najljubših. Lahko so razpokani in zdrobljeni, kakršne koli lahko shranimo v steklenem kozarcu ter jih potresemo po vrhu porcije sladoleda, ko si ga bomo zaželeli. Ko se bodo zmešali z zamrznjeno sladico, se bo njihova posušena struktura zmehčala in vse skupaj bo še bolj okusno.

Naredite novo sladico

Iz ostanka piškotov lahko pripravimo novo sladico, na primer čokoladne ploščice ali pa slastne brownieje. V prvem primeru piškote grobo zdrobimo in jih potresemo po sloju papirja za peko. Nato čez prelijemo stopljeno čokolado in počakamo, da se vse skupaj ohladi. V drugem primeru pa koščke piškotov le zmešamo v maso, ki smo jo pripravili za brownieje. Odlično jo bodo popestrili.

Namaz iz piškotov

Ste že poskusili namaz iz piškotov? Najbolj znan je tisti, ki ga pripravljajo iz keksov speculaas. Ta je nadvse priljubljen v Belgiji in na Nizozemskem. Pripravite ga lahko tudi doma, potrebujete pa le piškotne drobtine, sladko smetano, rjav sladkor in maslo. Piškote zmeljete, za vsakih 200 gramov pa jim dodate 80 mililitrov sladke smetane, dve žlici sladkorja in žlico stopljenega masla. Vse skupaj dobro zmešajte v multipraktiku, nato pa namaz namažite na toast ali pa ga zajemite kar z žlico in uživajte.

Preberite še: Eno testo, pet piškotov in nič modelčkov

Fotografija: Konev Timur/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed