Najboljši trik za kuhana jajca po besedah Michelinovega chefa

Michelinovi chefi imajo za pripravo vsake jedi svoje skrivnosti in trike. Tudi za kuhana jajca.

Kuhanja jajc seveda ne uvrščamo med zapletene kuharske postopke, a kljub temu je dobro vedeti nekaj osnovnih pravil, še preden jih potopimo v vodo. Začeti z mrzlo? Počakati, da v loncu že precej brbota? Koliko minut traja, da jajce zakrkne in kako doseči, da bo rumenjak ravno prav mehak in kremast? Kako preprečiti, da beljak postane gumijast?

Za vsa zgornja vprašanja pravzaprav obstaja univerzalen odgovor dveh dejavnikov, ki ju moramo poznati, če želimo, da bodo jajca ravno prav kuhana. Dobro moramo poznati število minut kuhanja in pa se odločiti, ali jajca položiti v hladno ali vrelo vodo. Skoraj vse ostalo je zanemarljivo. Vseeno, pa ima vsak chef svojo najljubšo tehniko.

Kuhanje z vrelo vodo

Lastnik dveh restavracij, kjer boste na meniju našli le jajca v različnih oblikah in okusih, Nick Korbee, prisega na tehniko kuhanja jajc v brbotajoče vreli vodi. Svetuje, da jajca potopite kar v divji krop, ki mu dodate dve čajni žlički soli in dve veliki žlici kisa. Jajca naj bodo z vodo prekrita v celoti, tako da je gladina vode za vaj dva prsta višje od konice jajc. Korbee jih nato pusti v vodi vreti 7 minut in 30 sekund, nato pa jih takoj potopi v ledeno mrzlo vodo, da se proces kuhanja ustavi. Če jih kuhate minuto manj, bo beljak ravno tako že trdo kuhan, rumenjak pa bo ostal ravno prav tekoč, če imate jajca raje malce bolj mehka.

Na malce drugačen postopek priprave pa prisega chef Matthiew Accarrino iz restavracije SPQR v San Franciscu, ki je bila že večkrat nagrajena z Michelinovimi zvezdicami. Matthiew jajca najprej vzame iz hladilnika ter jih pusti 15 minut stati na sobni temperaturi. Medtem segreje lonec vode in jajca kuha 6 minut. Zagotavlja, da so tako ravno prav kuhana.

Kuhanje na sopari

Accarrino pa jajca kuha tudi s pomočjo pare. Na podoben način, kot bi soparili zelenjavo, pravi. V lonec vlije malce manj vode, kakor če bi v njej kuhal jajca, nato pa na vrh položi posodo z luknjicami, ki jo uporabljamo za soparjenje živil. Ko voda spodaj zavre, v posodo z luknjicami zloži jajca in jih na sopari pusti 6 minut.

Jajca naj bi bila v vseh zgornjih primerih odlična. Imela bodo čvrst beljak in mehko, kremasto sredico, kateri način priprave boste izbrali, pa je odvisno od vas.

Preberite še: Tedenski jedilnik: TOP 7 junijskih receptov za kosila

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed