Največje norosti, ki so jih povzročili šparglji

Ste ljubitelj špargljev? Mi smo. Ampak vsi skupaj ne sežemo niti do kolen največjemu zaljubljencu v to delikateso v zgodovini.

Ne boste verjeli, kaj vse sta zganjala ta znana vladarja, da so se šparglji znašli na njuni bogato obloženi mizi …

Cesar Oktavijan in njegovi posebni oddelki rimske vojske

To je zgodbica o rimskem cesarju Gaju Avgustu Oktavijanu, ki je živel ravno na prelomu tega, kar rečemo naše štetje. Ta rimski vladar velja za največjega zaljubljenca v te poganjke, ki so bili nekdaj hrana zgolj za bogate. Pravzaprav: kakšne norosti so si privoščili včasih! Gaj Avgust Oktavijan je delegiral poseben oddelek rimske vojske, da je krožil po imperiju, iskal najboljše šparglje in jih tako rekoč ekspresno pošiljal v Rim, da se je njegovo visočanstvo lahko gostilo z njimi.

Še več: imeli so poseben oddelek tekačev, navaja zgodovinska literatura, odgovornih, da so s šparglji, ki so jih gojili ob Tiberi, tekali v gore, kjer so jih na ledenikih zamrzovali za poznejšo, nesezonsko uporabo, največkrat so bile to januarske epikurejske gostije. (Včasih je katera med temi zgodovinskimi zgodbicami malo verjetna, ampak naj bo: za razvedrilo.) Neka posebna vez med cesarjem in to zelenjavo pa je vsekakor morala biti, drugače se ne bi do današnjih dni ohranil njegov vzklik, pravzaprav ukaz: »Velocius quam asparagi coquantur.« Nekoga je nadrl, naj nekaj naredi tako hitro, kot se skuhajo šparglji.

Ludvik XIV

Na drugo mesto po zaljubljenosti v šparglje lahko postavimo Sončnega kralja Ludvika XIV.: špargljem je velel postaviti rastlinjake, da je raztegnil njihovo sezono, in se jim klanjal kot kraljem vse zelenjave.

Kdo ve, ali njuna zagledanost v šparglje ni imela rahlega vzroka tudi v tem, da so jih od nekdaj častili, in jih tudi zdaj, kot velik in pomemben afrodiziak: tako ali tako so s svojo obliko simbol moškosti. Izdajalski simbol moškosti! Viktorijanske ženske je zgrabila panika, če so zavohale – ve se, da pri stranišču –, da je njihov mož užival šparglje. Nemudoma so ga osumile nezvestobe. Saj pravimo, danes se posvečamo hecnim idejam, povezanim s šparglji 🙂

Skuhajte si: Najbolj kremasti špageti z limono in šparglji iz enega lonca

Naslovna fotografija: Panagiotis Kyriakos/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed