Napake, ki preprečujejo, da bi bile palačinke popolne

Kdo ne mara palačink? Smo si kar mislili, da ne bomo našli takšnega junaka. Pa veste, kako narediti perfektne?

Palačinke so ena tistih jedi, ki se jih vedno razveselimo, pa naj bodo na sporedu za zajtrk, kosilo ali večerjo. Vsak dom ima svojo najljubšo različico. Od puhastih ameriških, tankih francoskih, pa vse do tistih nizozemskih iz pečice.

Najboljši družinski recept ste najverjetneje prejeli od svoje babice ali mame, pa vendar se včasih pri pripravi kaj zatakne in ne uspejo čisto tako, kot smo si zamislili. Zato spodaj naštevamo nekaj napak, ki botrujejo nepopolnim palačinkam. Veljajo pa za čisto vse recepte, ne glede na to, kakšno vrsto palačink pripravljate.

Aktualno: Žar: pomembna dejstva, ki jih morate poznati za dobro pripravljene jedi

Predolgo miksanje

Že res, da mora biti masa za palačinke enotne teksture, a to ne pomeni, da jo mešamo v nedogled. Če bomo testo predolgo stepali, se bo gluten v moki razbil, rezultat pa bodo gumijaste palačinke, ki ne bodo nič kaj rahle. Da se izognemo takšnemu testu, z miksanjem prenehamo takoj, ko se masa poenoti.

Premalo potrpljenja

Vsako testo za palačinke mora po tem, ko ga zmiksamo, še malce počivati, da se sestavine dobro povežejo in moka dodobra napihne. Zato masi pred peko vedno namenite vsaj pet minut v hladilniku. Če jo boste pustili počivati dlje časa, toliko bolje! Najbolje bo kar čez noč.

Prav tako ne bodite neučakani, ko segrevate ponev. Slednja naj bo dodobra segreta, saj se bo v nasprotnem primeru masa za palačinke le leno vlekla po teflonu in se pomešala z maščobo, ki ste jo podmazali pod testo. Seveda ne pozabite zmanjšati ognja, ko jo enkrat segrejete.

Prehitro obračanje

Tudi tole bi lahko uvrstili pod nepotrpežljivost, a je nasvet tako pomemben, da ga izpostavljamo kar posebej. Če boste neučakani pri obračanju palačink, se bodo te raztrgale, razlile ali pa bodo na koncu čisto nepravilne oblike. Za popolne okrogle je pomembno, da maso, ko jo enkrat razporedimo po ponvi, pustimo pri miru, vse dokler se na zgornji strani ne pričnejo pojavljati mehurčki. Šele takrat lahko poprimemo za spatulo in palačinko obrnemo.

Preberite še: Ta preprosta poteza bo naredila vsake palačinke še bolj puhaste

Fotografija:  margouillatphotos/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana