Ne zamudite priloge Okusi decembra

Ta teden ne čakajte ne Odprto kuhinjo – imamo nekaj še boljšega! Dvojno praznično številko Okusi decembra, v kateri smo vas zasuli z recepti, da boste med prazniki v kuhinji uživali.

To soboto bo priložena Nedelu in Slovenskim novicam.

Ugotavljali smo, ali je mogoče potico, to težavno staro gospo, »zapeljati« na moderen način. Skratka, malček optimiziran. Kristina Smodila je oblikovalka, ki je z nami delila recept za potico, ki se po njenih zatrjevanjih ni pokvarila še nikomur. Zato jo je »spakirala« tudi v tulec, za čim lažjo pripravo. Pripravila pa je še okus, kakršnega še nismo zasledili: amaretto, pistacijo z maricipanom!

Naprej: preskusili smo pet predlogov bralcev za najboljše drobno pecivo. Tokrat se nam je najbolj dopadel najbolj klasičen recept: za orehove poljubčke. Zanesljivi spremljevalci decembrskih praznikov so! Ker pa je treba kukati preko obzorij: Mirjam Grilc je razvila pet novih medenjakov. No, eni sploh niso medenjaki, ampak pecivo s tem okusom in navdihom. Pa tudi kroglice imamo, in medenjake brez moke. Te recepte si boste shranili!

Pojdite z nami na obisk k domačiji Firbas v Cogetince. Potopite se v pripoved o tem, kako se življenje na turistični kmetiji začenja umirjati, kako se domači lahko znova posvetijo sebi in miru, ki na deželi vlada.

Pa še na en potep vas vabimo: Saša Drobnič Škrjanec je z možem Mitjem, krajinskih arhitektom, »izumila« štiri recepte, za katere je kot navdih služila narava. Vas zanima, v kaj sta spremenila suhe liste, obdane s slano? Na kaj so ju spomnile nožice ptičkov v snegu? Mi mislimo, da je to najboljši prispevek te mojstrice, kar smo jih kdaj imeli.

Beba in Hana Splichal pa sta prebrali tri pravljice: Janka in Metko, Muco copatarico in Zlato ptico. In ne boste verjeli, tudi v teh se skriva navdih za čudovite vegetarijanske prigrizke. Dobrodošlo bodo olajšali kulinarično »težke« dneve, ki prihajajo.

Mojca Koman pa se je poznavalsko lotila priprave slavnostnih večerij s poceni kosi mesa. Imamo tri predloge: mleto pečenko, kračo ter svinjska rebrca. Ne bo vam žal: do zadnje podrobnosti vse je opisala – tudi to, da je za 20 evrov več ljudi te pečenke jedlo več dni skupaj.

Pa še pijačke: pet napak, ki jih ljudje delaj, ko se odločijo za penine in šampanjce. Z vrhunsko sommelierko Miro Šemić pa smo se poglobili tudi v »šifre« na etiketah teh zelenih steklenic. Zanimivo branje!

Zadnje: pet vročih napitkov. Nekaj za otroke, nekaj z alkoholom, za nas odrasle. Se nam zdi, da je letos hot toddy še posebej moderen. Kakšen pa je Grinch v kozarcu?

Preberite še: Kako izdelamo adventna koledarja za pivoljube in čokosnede

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana