Odslej bomo skupaj še več – čaka vas naša spletna stran

Foto: Thinkstock Photos Portal Odprta Kuhinja za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha

Z največjim veseljem vam predstavljamo nov portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Portal odprtakuhinja.si bo prinašal nekatere vsebine iz tiskanih izdaj Nedelove Odprte kuhinje in Okusov – kulinarične priloge Slovenskih novic. Hkrati bomo vsak dan ustvarjali nove zgodbe, podprte s kakovostno fotografijo, kmalu pa tudi z videoprodukcijo lastnih receptov.

Vsak dan

Za pokušino, tole so imena naših zavihkov: krožnik, na katerem bomo stregli kulinarične namige in nasvete, ki jih bodo z nami med drugim delili tudi priznani chefi. Tukaj boste našli koristne informacije za pripravo jedi, kmalu tudi vsebine, povezane z zdravjem, kulinariko in potovanji ter popotniškimi namigi, učili se bomo t. i. food platinga za domačo rabo in z vami delili najzanimivejše in najnovejše informacije, ki jih bomo prejeli iz sveta kulinarike. Zavihek kozarec nas bo vabil, da nazdravimo z vinom, pivom, koktajlom, se okrepčamo s kavo in še čim, tudi brezalkoholnim: vedno z občutkom za kulturo pitja in kopico idej za okušanje doma. Brbotanje je zavihek, v katerem se bo o hrani in kuhanju razpravljalo in razmišljalo bolj poglobljeno. To je rubrika, ki bo namenila največ prostora vsebinam iz tiskanih izdaj Odprte kuhinje in Okusov, v njej pa bomo našli intervjuje, razmišljanja in zgodbe. V ambientu bomo razkrivali kuhinje znanih Slovencev in priznanih kuharskih mojstrov, namige in trende za opremljanje kuhinje, namige za čiščenje in organizacijo v kuhinji, za pripravo pogrinjkov in dekorja. Ne smemo pozabiti še na zavihek družabno, ki poudarja enega od smislov kulinarike, druženje: obiski gostiln, dogodkov in ocene kulinarične ponudbe so ključne teme te rubrike.

Kaj zanimivega se kuha na meniju zavihka recepti? Naj poudarimo, da bodo recepti vedno preverjeni in skuhani. Kot do zdaj pa je naš slog kuhanja preprost, prilagojen kuhinji doma, a včasih malce drzen, takšen, da se boste naučili novih in premišljenih kombinacij okusov, včasih tradicionalen s ščepcem sodobnosti, včasih pa popolnoma trendovski, kajti nočemo zamuditi idej, kako pripraviti najbolj priljubljene jedi na družbenih omrežjih, v televizijskih oddajah in restavracijah. Da ne bo preveč zavržene hrane po obilnih kuharskih podvigih med vikendi, nam bo Ana Šušteršič, kreativni vodja Hiše kulinarike Jezeršek, ki se je pod vodstvom Luke Jezerška lotila problematike zavržene hrane z odmevnim projektom Teden nezavržene hrane, vsak ponedeljek postregla z zero waste receptom.

»Obiščite in poiščite svoj navdih pri nas: kuhinja je odprta, skozi vrata dobrodošli vsi za obloženo mizo spletnega portala, skozi okna pa lahko v zakulisje naše kuharije pokukate prek facebooka in instagrama.«

Začeli bomo z dejstvom, da en dan star krompir ni za v pomije. Obiskali bomo domače kuhinje chefov, ki nam bodo izdali kakšen dober trik: začenjamo z Janezom Bratovžem, ki je za marsikoga prva asociacija vrhunske slovenske kulinarike. Po obisku njegove kuhinje smo se sprehodili tudi po njegovem vrtu. Iskali bomo ljudi, ki imajo najboljše recepte za kultne jedi, začenši s pastramijem Jorga Zupana, enega najbolj obetavnih mladih chefov, ki kulinarične kreacije deli v priljubljeni restavraciji Atelje. Ob prikazu priprave te vrste mesa nam je zaupal recept za vroči ameriški sendvič reuben. Poglobili se bomo tudi v zgodbo priljubljene sladice pavlova, ravno pravšnje za poletne dni, ki nam jo je pripravila Darja Končarevič iz bistroja Bazilika. Na katero kultno jed pa najprej pomislite vi?

Še več

Iskali bomo trende notranjega oblikovanja in opremljanja in vam ponudili marsikateri namig, kako polepšati domači kuhinjski kotiček. Najprej se bomo lotili letne kuhinje in malenkosti, na katere ne smete pozabiti, ko se boste odločili za ta podvig. Tudi pohajkovali bomo, a nikoli praznih ust. Ker se spodobi, da zadiši tudi v živo, vas bomo večkrat v letu povabili, da se pridružite našim delavnicam in dogodkom, prvi bo že kmalu potekal v sodelovanju z mojstri peke na žaru. Vsega pa vam nikakor ne moremo izdati, zato nas le obiščite in poiščite svoj navdih pri nas: kuhinja je odprta, skozi vrata dobrodošli vsi za obloženo mizo spletnega portala, skozi okna pa lahko v zakulisje naše kuharije pokukate prek facebooka in instagrama.

Kdo?

»Iskati dobre zgodbe in navdih za ljubitelje kulinarike na dnevni ravni je zame pravi izziv. Na spletu se vsako sekundo zvrsti veliko število ljudi, ki si želijo nekaj novega, drugačnega, nekaj, kar jim bo polepšalo dan in jim pomagalo pozabiti na skrbi. Kulinarika je zagotovo vsebina, ki nas odnese v lepši svet, a je v poplavi kuharskih tematik moja naloga ljudem ponuditi nekaj dobrega toliko težja. Uspelo nam bo z iskrenostjo in kakovostno vsebino, preverjenimi recepti in odličnimi sodelavci. Za začetek smo vezi spletli z vrhunskim slovenskim fotografom Tomom Jeseničnikom, ki se na področju kulinarične fotografije uvršča v sam vrh fotografskih mojstrov. K sodelovanju smo povabili tudi Mankico Kranjec, dvoje v enem: fotografinjo in pisko, ki jo že več let beremo v Nedelu in ki je kot samostojna avtorica pred leti prejela nagrado najvišje ravni na področju slovenskega fotoreporterstva. Sonja Ravbar, prav tako fotografinja, ki pa je v medijih še nismo srečali, zato se njenih prelepih in čutnih fotografij veselimo še toliko bolj. Za vsebino bodo poleg vam že znanih ustvarjalcev tiskanih izdaj in mene skrbeli še novinarka Eva Natlačen, arhitektka Nina Štajner ter popotnika in blogerja Nina in Simon Kogej (Nina potuje),« je povedala ured­nica portala Mateja Delakorda. »Portal Odprta kuhinja bo vredno obiskati, saj bo na njem dnevni odmerek kulinaričnega navdiha, ki bo na enem mestu združil različne vidike kuhanja in bivanja. Vzdušje bo sproščeno, ob fotografijah bomo cedili sline, predvsem pa ne bomo le gledali, ampak bomo ob vseh koristnih informacijah zavihali rokave, si nadeli predpasnike in šli v akcijo.«

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

1 Comment

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.