Pečene breskve s sirom

Breskve so sadje poletja, ki tekne tako sveže kot v številnih sladicah.

Za zimo iz njih pripravimo marmelado, kompot in žele, ko zorijo, pa si jih privoščimo na tisoč in en način. Uživamo jih z lupino, marsikoga sicer motijo dlačice, a se z vodo lepo sperejo. Okusni sadeži so tudi nadvse zdravi, zato je dobro, da jih uživamo presne. Breskev vsebuje vitamin C, vitamine B-skupine, betakaroten in druge karotenoide, magnezij, fosfor, kalij in železo. Zelo dobro vpliva na prebavo, ljudsko zdravilstvo pa pravi, da naj bi čaji in poparki iz breskev odpravljali glistavost in zniževali previsoko telesno temperaturo.

Sestavine (za 4 osebe)

– štiri večje breskve
– 200 g grškega jogurta ali mehkega sira (rikota, albuminska skuta)
– 2 žlici medu
– 1 žlica masla
– 2 žlici sladkorja
– 2–3 žlice konjaka
– cimet
– malinov sirup

Priprava

1. Breskve prepolovimo, jim odstranimo koščice, malo izdolbemo sredico ter jih naložimo v ponev. Nanje položimo koščke masla, pokapamo konjak in malo medu. Pečemo tako dolgo, da se nekoliko zmehčajo.

2. V posodi zmešamo jogurt ali sir z medom in cimetom ter mesom breskve, ki smo ga izdolbli. Napolnimo jih z nadevom in jih še nekaj minut pečemo. Ohladimo in prelijemo z malinovim sirupom.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: bhofack2/Thinkstock

Preberite še: Tako bodo otroci pojedli več zelenjave

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.