Pet stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za dieto brez glutena

Pa naj bo to iz zdravstvenih razlogov ali zaradi nove diete.

Gluten že nekaj časa velja za velikega sovražnika vitkega življenja in marsikdo se ga odloči popolnoma izključiti iz svojega prehranjevanja. Nekateri imajo z njim precejšnje težave in se že po koščku kruha borijo z neprijetnimi simptomi intolerance, ki pa ni edini razlog, zakaj se ljudje v zadnjem času odpovedujejo izdelkom iz pšenice in njej podobnih žitaric.

Dieta brez glutena obljublja boljšo prebavo, izgubo teže in še marsikaj, k čemur lahko stremimo, ko sestavljamo jedilnik. A zdravniki opozarjajo, da je pred vsakim striktnim dietnim planom potrebno dobro premisliti, da telesu ne bi odrekli potrebnih vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Poleg zdravstvenih razlogov pa je, preden se odločite popolnoma odreči kruhu, piškotom, pici in testeninam, dobro vedeti tudi spodnjih pet stvari.

Marsikdo ne ve, kaj je gluten

Čeprav se o glutenu veliko govori, marsikdo še vedno ne ve, kaj to pravzaprav je in katera živila vsebujejo to lepko snov. Marsikdo bo celiakijo zamenjal z laktozno intoleranco in vas spraševal, kako sploh zdržite brez mleka! Zato le potrpežljivo.

Zato ga boste včasih vseeno dobili na krožnik

Zaradi nerazumevanja pričakujte, da boste v restavraciji marsikdaj naleteli na široko odprte oči, ko boste omenili svojo dieto. Seveda natakarji in kuharji ne marajo izmišljevanja, a če imate z glutenom hude težave, jim, preden naročite, prijazno razložite svojo situacijo. Sicer lahko pričakujete vsaj žlico moke v rižoti, če že ne krutonov v solati.

Sploh tam, kjer pride do jezikovnih preprek

Največ težav z razumevanjem celiakaša bodo imeli tam, kjer bo vmes posegla jezikovna prepreka. Zato morate biti pozorni, ko potujete po svetu: kakšno rezino brezglutenskega kruha si raje spakirajte v nahrbtnik.

Ugotovili boste, da je gluten skoraj povsod

Odkar zakon določa posebno označevanje alergenov v restavracijah in na etiketah živil, je vse skupaj malce lažje, a presenečeni boste, kje vse najdemo gluten. Ker nas moka spremlja že stoletja, je gluten zakoreninjen v marsikateri jedi.

Odkrili pa boste nove jedi

Ko boste z jedilnika prečrtali kruh in običajne testenine, boste ugotovili, da v resnici obstaja nešteto drugih živil, na katere prej morda sploh niste pomislili. Pšenico lahko nadomeščate z rižem in ajdo, odkrili pa boste tudi vse oblike priprave kvinoje, amaranta in navsezadnje tudi krompirja. Seveda so tudi trgovine že dobro založene z alternativami pšeničnemu kruhu in testeninam, a če je le mogoče, ta živila raje nadomestite z brezglutenskimi žitaricami, stročnicami, zelenjavo in sadjem.

Preberite še: Z Valentino Smej Novak o sodobni kuhinji, dietah in božični večerji

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana