Po teh znakih boste prepoznali dober recept

Tako boste vedno izbrali najboljši recept.

Če ste se tudi vi v preteklih dveh mesecih več časa mudili v kuhinji, ste gotovo preizkusili kar nekaj novih receptov. Kako so vam uspele jedi, je verjetno malce odvisno od tega, koliko izkušenj ste za štedilnikom in pečico nabrali že prej. Na končni kuharski rezultat pa je gotovo vplivala tudi kakovost recepta, ki ste ga izbrali. Nekateri so namreč lažji, spet drugi precej zapleteni. Najbolj pomembno pa je v resnici to, da so dobro in natančno napisani, razlaga Jenny Dorsey na portali The Kitchn.

Če si pri iskanju receptov pomagate s spletnimi iskalniki, ste za vsako želeno jed gotovo našli precej zadetkov. Kako se odločiti? No, vsak recept ni dober. Kako prepoznati najboljšega? Spodaj pišemo o stvareh, na katere morate biti pozorni, ko izbirate pravi recept.

Slano in sladko

Še prej pa bi bilo najbolje, da razčistimo, kdaj recept upoštevati v celoti. Če nimate dolgoletnih kulinaričnih izkušenj in se pri kuharskih tehnikah še ne morete primerjati s slavnimi chefi, pa tudi kombinacij okusov še niste popolnoma vešči, priporočamo, da ste pri upoštevanju receptov kar natančni. Mnogi sicer pravijo, da recepte potrebujemo le za sladke jedi, torej torte in podobne slaščice, a v resnici je dobro slediti navodilom tudi pri slanih jedeh. Izkušnje nas bodo nato vodile k eksperimentiranju.

Natančnost recepta

Prvi znak, da prepoznamo dober recept, so natančno zapisane količine sestavin. Najbolje je, da so navedene v gramih in ne opisno. Če recept zahteva veliko čebulo, lahko pride do odstopanj pri količini. Če imamo nato napačno predstavo še o velikem stroku česna ter narobe odmerimo pest gamberov, se lahko zgodi, da končni okus naše rižote ne bo takšen, kot pri avtorju recepta. Pri natančno odmerjenih količinah, ki so navedene v merskih enotah, bomo bolj točno vedeli, koliko čebule, česna in drugih sestavin v resnici potrebujemo.

Glavne sestavine

Če so sestavine navedene v gramih, bomo iz razmerja razbrali tudi dejstvo, katere so nosilne sestavine recepta. Če bomo namesto za štiri kuhali za tri osebe, bomo znali preračunati, za koliko zmanjšati količine sestavin, ne da bi pokvarili končni rezultat recepta. Če v hladilniku slučajno ne bomo imeli katere od sestavin, bomo vedeli, katero morda lahko izpustimo.

Poučnost recepta

Grami pa niso edina stvar, ki nakazuje kakovost recepta. Kako dober je, bo namreč razkril tudi postopek priprave. Bolj podrobno, kot je opisan, boljše je, najbolj pomembno pa je, da so v receptu navedeni razlogi za določene postopke, saj se na ta način zares naučimo kuhati. V dobrem receptu bo na primer pisalo, da morate čebulo sesekljati na centimeter široke kolobarje, nato pa jo pražite na vročem olju 5 minut oziroma toliko časa, da opazite, da je posteklenela. Na ta način boste vedeli, da se je zmehčala.

Nasprotno od zgornjega opisa pa kratek stavek, da čebulo narežete in popražite, ne bo dovolj. Na zgornji način boste namreč spoznali razloge za svoje početje v kuhinji in se na ta način naučili nečesa novega.

Opisovanje rezultatov

Ker doma nimamo vsi istih štedilnikov, loncev in pečic, pa je nadvse pomembno tudi, kako podrobno so opisani rezultati, ki jih v receptu pričakujemo. Če recept zahteva, da kolač pečemo le 30 minut, morda ne bomo dobili enakega rezultata kot nekdo drug, ki uporablja novejšo pečico. V dobrih receptih je zato naveden rezultat, ki si ga želimo. V dobrem receptu bo na primer pisalo, da kolač vzamemo iz pečice, ko se bo njegova površina vrnila nazaj, ko nanj pritisnemo s prstom. Ali pa, ko bomo zaznali zlatorumerno barvo.

Skratka, vsak recept ni najboljši in natančnejši, kot je, bolj verjetno je, da bomo po koncu postopka zadovoljni z rezultatom.

Preberite še: To so napake, zaradi katerih je krompirjeva solata pusta

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed