Polnjena zelenjava

Kadar pomislimo na polnjeno zelenjavo, nam misli kar same uidejo k eni in edini – polnjeni (filani) papriki. Pa znate napolniti še kaj drugega? Jih znate pripraviti še kako drugače?

Zelenjava je izredno primerna za polnjenje. Velike in debele (votle) paprike kar kličejo po tem. Napolnimo jih lahko z rižem, mesom, en dan starim kruhom, raznimi stročnicami, kosmiči, celo kuskusom in sirom ali skuto. Nato jih zapečemo v pečici ali skuhamo. Pri polnjenih jedeh imamo nekaj dela s pripravo, potem pa se kuha ali peče »samo«. Nadvse imenitno, da se tako lahko posvetimo drugim jedem, denimo pripravi sladice, v miru postavimo krožnike in pribor na mizo, otroke naženemo pospraviti igrače ali se posvetimo svojim gostom.

Pri nadevih ni nikakršnih pravil, načeloma jih ni treba pripraviti z jajci, predvsem ne nadeva z mletim mesom. Če pa je nadev zelo izmuzljiv in si želimo, da bi ga dobro povezali, izberemo jajce ali le rumenjak. Kdor se želi jajcu izogniti, naj v nadev vmeša žlico sojine moke ali namočene ovsene kosmiče.

Dele zelenjave, ki so nam ostali pri dolbenju, koristno porabimo za nadev, deloma pa v drugih jedeh, kot so juhe, rižote in podobne.

Za polnjenje so odlične paprike, bučke, tudi jajčevci in paradižnik. Pri svežih artičokah, ki jih napolnimo z nadevom iz drobtin, je dobro imeti nekoliko več potrpljenja, a je na koncu vse poplačano z izjemnim okusom. Pri sveži čebuli koristi malo vaje in spretnosti, saj se rado zgodi, da se nam pri odstranjevanju notranjih listov celo na dnu naredi luknja. Nadev lahko naložimo tudi na večje liste blitve, ohrovta, zelja ali na liste trte. Pri tem jih postavimo na krožnik, tudi po več manjših skupaj, na spodnji del naložimo nadev, nato zapognemo stranske robove in zavijemo v nekakšen paketek. Za varnejši občutek še zašpilimo z zobotrebcem.

Polnjena zelenjava je samostojen obrok, kot je dolma, ali pa je okusna zelenjavno-škrobnata priloga. Kadar jo pečemo v omaki, postane ta izjemno okusna, zato je ne zavrzimo, temveč jo ponudimo ob zelenjavi s kruhom. Če nam je kaj kljub temu ostane, jo porabimo naslednji dan pri pripravi juhe, rižote ali omake za testenine.

Polnjena zelenjava

Sestavine (za 8 oseb)

– 3 paprike, 3 paradižniki, 3 čebule
– 5 listov blitve, 2 debelejši bučki
– 300 g mletega mesa, 200–250 g riža
– sol, poper, zelišča po izbiri (peteršilj, drobnjak, rožmarin …)
– po želji 3 ščepci cimeta

Priprava

1. Mleto meso na hitro prepražimo, da posivi, dodamo riž in skupaj še malo popražimo. Solimo, popramo, začinimo po okusu in odstavimo.

2. Operemo zelenjavo in jo izdolbemo. Bučko, odvisno od dolžine, prerežemo na pol ali na tri dele in z žličko izdolbemo sredico, ki jo prihranimo. Pri papriki in paradižniku odrežemo pecelj (kot pokrovček) in izvlečemo semenje. Semenje paprike zavržemo, semenje in meso paradižnika pa prihranimo.

3. Čebulo oluščimo, nato odrežemo vrh ter jo z žličko ali manjšim nožem previdno izdolbemo. Sredico prihranimo. Čebulo je treba kar trdno držati v rokah, saj je sredica precej čvrsta, poleg tega se lista. Če zaradi nepazljivosti pogledamo skozi dno, odprtino zapolnimo s koščkom čebulne sredice.

4. Blitvinim listom odrežemo in izrežemo stebla ter jih prihranimo za podlogo polnjene zelenjave.

5. Na blitvine liste damo po 2 do 3 žlice nadeva, robove zavihamo in tesno zavijemo, da dobimo »paketek«. Če imamo manjše liste, uporabimo dva in ju zložimo enega na drugega. Po potrebi, če res ne gre drugače, zavitke spnemo z zobotrebci.

6. Izdolbeno zelenjavo napolnimo z nadevom malo pod robom, saj se riž med kuho poveča.

7. V višji lonec na dno najprej naložimo stebla blitve. Nanje izmenoma postavimo čebulo, papriko, bučke, ki so čvrstejši, nanje pa v drugo plast paradižnik, blitvine zavitke in kar nam je še ostalo. V prazne prostore med kosi damo prihranjene sredice zelenjave za krepkejši okus. Poskrbimo, da zelenjava trdno stoji, da se med kuho ne bo prevračala. To je zlasti pomembno pri polnjenih paprikah.

8. Prilijemo slano vodo ali zelenjavno jušno osnovo, da sega do polovice druge plasti. Pokrijemo in pristavimo. Ko voda zavre, jed nad šibkim ognjem kuhamo še največ 20 minut oziroma toliko časa, da se nadev skuha. Čas kuhanja jedi prilagodimo izbranemu nadevu.

9. Dolmo imamo navadno za dvakrat. Naslednji dan jo previdno pogrejemo, če pa nam morda ostane še kaj tekočine, jo porabimo za kakšno juho.

Poizkusite še: Jogurtovo poletno pecivo z marelicami in cvetovi plavice

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed