Recepti iz karantene: Kitajci se pomirjajo s kuhanjem

Februarja se je na kitajski spletni strani z recepti pojavilo več tisoč novih za preproste jedi. Karantena je v ljudeh prebudila amaterske kuharje.

Običajno popolne fotografije tort in drugih jedi so na spletnem portalu Xiachufang nadomestili recepti preprostih in hitro pripravljenih obrokov iz živil, ki jih imamo običajno doma. Kitajci, ki so zaradi karantene, uvedene zaradi novega koronavirusa, ostali doma, preizkušajo nove jedi, eksperimentirajo, prvič pripravljajo kosila in razmišljajo, kako pripraviti hrano za preživetje. Večina novih receptov je celo brez navodil in sestavin, večinoma so dnevniki, blogi in občutki o življenju v karanteni.

Foto: Getty Images

Kuharski portal Xiachufang je postal nekakšen spletni dnevnik. Kitajci pa v kuhinji iščejo oazo miru. Na vprašanje »Kaj in kako kuhati v karanteni?« je že več kot milijon odgovor, ki prihajajo iz hiš, stanovanj in študentskih domov. Nova kuhinja ima svoja pravila, norme in okuse, poroča The New Yorker.

Milenijci prvič v kuhinji

Generacija milenijcev, ki pogosto obiskuje Xiachufang, namreč ni navajena kuhanja. Njihova življenja zaznamuje zelo zahtevna delovna kultura in močna želja po uspešni karieri. Odvisni so od telefonskih številk za dostavo hrane in raznih aplikacij na pametnih telefonih. Obiski domače kuhinje so redki, obroki pa večinoma že pripravljeni in shranjeni v zamrzovalniku.

Foto: Getty Images

Ob uvedbi karantene se je začela ponovno vzpostavljati kultura pripravljanja obrokov in skupnega, družinskega obedovanja. Kuhanje v karanteni je ubralo novo pot: uporabiti tisto, kar imaš doma, se zavedati, da so zaloge omejene, in preživeti čas na precej drugačen način kot prej.

Preberite tudi: Vsakdanja živila, ki učinkovito krepijo imunski sistem

Šahovnice iz jabolk, dinozavri iz semen

Recepti, ki se vrstijo na spletnem portalu, večinoma prihajajo od tistih, ki se prvič preizkušajo za kuhalnimi ploščami. Veliko jih dela napake, a se ob tem neizmerno zabava. Najbolj uspešni pa so tisti, ki iz nečesa enostavnega ustvarijo nekaj izredno kompliciranega ali celo umetniškega. Eden izmed kuharjev iz karantene je iz jabolka sestavil šahovnico, drugi je ocvrl jabolčne rezine, tretji je iz sončničnih semen ustvaril dinozavra.

Med uporabniki pa se podirajo tudi navidezne meje. Svetujejo si, kaj nakupiti v trgovini in kako iz tega skuhati čim več različnih jedi. Družine iz južne Kitajske so družine iz severne Kitajske naučile modrosti kuhanja drugačnih slavnih cmočkov. Prav vsi pa poskušajo ustvariti svojo verzijo vroče-suhih wuhanskih rezancev.

Foto: Getty Images

Kuhinja kot oaza miru

Branje dnevnikov in zapisi na portalu Xiachufang so postali kot nekakšna tolažba v tem apokaliptičnem obdobju. Ljudje preživljajo čas s svojimi bližnjimi, se učijo novih veščin in jih izboljšujejo. V kuhinji so našli izhod iz trenutne krize, mir in tišino pred grozečimi novicami, ki jih spremljajo vsak dan.

Priporočamo še: To morate nujno vedeti, preden uporabite suhi kvas

Naslovna fotografija: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana