Reciklaža: Priročni triki iz kuhinjskih odpadkov

Poletje je čas za ustvarjanje. Marsikaj pa lahko ustvarimo tudi iz kuhinjskih odpadkov.

Se vam zdi, da ves čas praznite smeti? Vrečke z odpadki se v kuhinji res hitro polnijo, a v resnici ni čisto vse, kar roma tja, za v smeti. Na spletu smo namreč našli izviren video, kjer se lahko naučite, kaj vse se da narediti iz kupa kuhinjskih odpadkov. Presenečeni boste!

Pobarvajte majice

Ste naveličani enih in istih belih majic, ki jih nosite že tri sezone? Pobarvajte jih s čebulnimi olupki. Kot lahko vidite v spodnjem videu, bo tkanina, ki jo skuhate skupaj z olupki rdeče čebule, postala zelena! Če pa si želite rumeno majico, jo skuhajte skupaj z zelenjem, ki ga ponavadi odstranimo s korenja.

Past za mrčes

V poletnem času nas na piknikih in v kuhinji najbolj motijo nadležne ose, mušice in drugi brenčeči nepovabljeni gostje. Za to, da jih ulovite, pa potrebujete le plastenko kokakole ali podobne sladke pijače. Prerežite jo na polovico in zgornji del obrnite, kot vidite v videu spodaj. Voila, past za mušice je nared!

Zamaški za vrt

Ne veste, kam bi z vinskimi zamaški? Pluta je odličen material, ki ga lahko uporabite na vrtu. V multipraktiku zmiksajte odvečne plutovinaste zamaške in plutovinasto zemljo nato potresite po vrtu. Pluta bo namreč pomagala zadrževati vlago v zemlji, hkrati pa izboljša tudi njeno hranilnost.

Kis

Na popolnoma preprost način lahko sami doma pripravite tudi jabolčni kis. V kozarec za vlaganje shranite jabolčne ostanke, jim dodajte sladkor in vodo. Premešajte, zatesnite in pustite, da se mešanica fermentira dva tedna. Nato vse skupaj precedite in dobili ste odlično čistilo, tonik za kožo ali kis za solato.

Grelna blazina iz češnjevih koščic

Te dni pojemo veliko češenj, njihove koščice pa nam bodo prav prišle v mrzlih zimskih dneh. Operite jih in shranite v nogavico. Ko vas bo zeblo, vse skupaj postavite v mikrovalovno pečico. Dobili boste odlično grelno blazino.

Posoda za perilo iz zamaškov

Če pijete veliko tekočine v plastenkah, vam doma gotovo ostaja veliko zamaškov. A če jih zlepite skupaj, kot kaže spodnji video, lahko iz njih naredite prav krasen koš za perilo!

Lonček, ki sam oskrbuje rastline z vodo

Kdo skrbi za vaše rastline, ko greste na dopust? Lahko se zalivajo kar same! Potrebujete le steklenico, ki jo prepolovite s pomočjo vrvice in vžigalnika (kot v spodnjem videu). Zgornji del steklenice obrnite narobe in ga postavite v spodnji del. Nato potrebujete le še košček gaze in vrvico. V zgornji del posadite zelišča, ki bodo s pomočjo gaze in vrvice sama pila vodo.

Več nasvetov najdete v spodnjem videu!

Preverite še: Papir za peko: Vsi presenetljivi načini za uporabo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed