Sarma: kakšen lonec je najbolje uporabiti za pripravo te jedi
Odpri galerijo
A+ A-
Ko gre za sarmo, štejejo malenkosti. Štejejo začimbe, pravo razmerje riža in mesa, pomemben pa je tudi lonec.
Priporočamo še: 3 silvestrski prigrizki, ki jih pripravimo en dva tri
Ovalen model iz gline: v njem bo sarma najboljša
»Za kuho oziroma peko v pečici je najboljši ovalen glinen model s pokrovom. Če ga nimate ali se vam je pred kratkim razbil, nikar takoj v nabavo. Uporabite pač običajen ali malo višji pravokotni model, namesto pokrova pa plast papirja za peko, s katerim prekrijete vsebino v njem. Ker seveda ne tesni tako kot pravi pokrov, je včasih treba med peko priliti malo vode,« se je v pripravo poglobila Mojca Koman.
Poleg lonca avtorica priporoča tudi zelo počasno kuhanje: »V posodo prilijemo toliko hladne vode, da sega malo nad zelje, ter jo damo pokrito za dve uri in pol v hladno pečico, ki jo vključimo na 150 stopinj. To je primerna temperatura, da se sarme v pečici dušijo, voda ne brbota preveč in zaradi tega sarme ostanejo na svojih mestih.« To je tudi ključ do zares dobrega okusa, pravi.
Več o tem, kako oblikovati sarme, da ne razpadejo, kako do dobrega nadeva in recept pa v čanku: Vse, kar morate vedeti za pripravo dobre sarme
Povzela: M. D.
Naslovna fotografija: Sonja Ravbar
Deloindom.si: Ko boste pospravljali božično drevesce, z lučkami obvezno naredite to
Datum Objave: 29.12.2022 ob 09:12