Odprta Kuhinja

Najboljša orehova potica, ki jo vedno pečemo mi

Udeleženke naše delavnice z Jasmino Pirnar Krope (Yasko) in čudovito spečene potičke (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Receptura, po kateri kraljico prazničnega omizja pečemo na naši kuharski delavnici z Jasmino Pirnar Krope – Yasko.

Slovenska potica je od leta 2018 zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Kot je povedala Jasmina Pirnar Krope (Yaska), ki na naših delavnicah v Studiu Odprta kuhinja deli zlata vredno znanje, obstaja okoli sto receptov, z različnimi vrstami testa in nadevov, zaščitenih pa je pet potic oziroma nadevov (orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto). Za božič ne sme manjkati orehova, zato z vami ponovno delimo recept, ki prav res nikoli ne razočara.

Jasmina Pirnar Krope med pripravo sestavin za peko potice. Vse mora biti sobne temperature (Foto: Mateja Delakorda)
Jasmina Pirnar Krope med pripravo sestavin za peko potice. Vse mora biti sobne temperature (Foto: Mateja Delakorda)

Testo razvaljamo v trapez, ga do treh četrtin namažemo z orehovim nadevom in že med tesnim zvijanjem prebadamo. (Foto: Sonja Ravbar)
Testo razvaljamo v trapez, ga do treh četrtin namažemo z orehovim nadevom in že med tesnim zvijanjem prebadamo. (Foto: Sonja Ravbar)

Pripravite potičnik, ki ima premer od 20 do 23 cm oziroma prostornino 1,7 do dva litra. 

Priporočamo še: Potica: napaka, ki jo delamo, ker ne vemo tega

Testo

  • 300 g pšenične moke tip 500
  • 1/2 kocke svežega (20 g) ali 4 g suhega kvasa
  • 130 ml mleka (mlačnega)
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščep naribane lupine bio limone
  • 1/2 žlice ruma
  • 1/3 žličke soli (2–5 g)
  • 60 g masla

Nadev

  • 300 g zmletih orehov
  • 140 ml mleka
  • 90 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščep naribane lupine bio limone
  • žlica ruma
  • po ščep cimeta in soli
  • 1 jajce
  • 80 g kisle smetane (1–2 žlici)

Priprava

  1. V skodelico nadrobimo kvas, primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da dvojno naraste.
  2. Moko presejemo v skledo.
  3. Rumenjaka razžvrkljamo in jima dodamo preostali sladkor, dišave in sol.
  4. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo, ga prilijemo k rumenjakoma in dobro premešamo.
  5. K moki prelijemo kvasec in premešamo. Nato dodamo jajčno mešanico in vse skupaj umešamo. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Biti mora prožno, ne premehko. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja na dvojno prostornino (30–45 minut).
  6. Orehe prelijemo z vročim mlekom, premešamo in pustimo, da se ohladijo. Postopoma jim dodamo vse sestavine razen jajca in smetane ter dobro premešamo. Nato primešamo še razžvrkljano jajce in na koncu kislo smetano, da je nadev lepo mazav (če je pregost, lahko dodamo še malo kisle smetane).
  7. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt ali desko ter v moki narišemo pravokotnik ustrezne velikosti, še bolje pa trapez, tako je zgornja stranica nekoliko daljša: velikost narisanega lika je odvisna od velikosti potičnika, glejte namig v nadaljevanju. Testo razvaljamo na debelino približno 0,5 cm, pri čemer naj bo zgornji del nekoliko tanjši. Premažemo ga z nadevom do treh četrtin, tako da zgornji, širši in tanjši del ostane nenamazan.
  8. Z roko prvih nekaj zavojev zvijemo zelo na tesno in potem nadaljujemo do konca zvitka. Že med tem postopkom z leseno palčko prebadamo testo, da iztisnemo odvečen zrak.
  9. Zvitek z obema rokama obrnemo, da je zaključek testa oziroma njegov rob zgoraj, ter ga položimo v dobro namaščen potičnik tako, da je rob testa obrnjen proti notranjemu stožcu, ter rob nežno pogladimo, oba konca zvitka pa nekoliko stisnemo skupaj.
  10. Potico z leseno palčko znova večkrat prebodemo do dna potičnika. Hkrati s prsti po površini preverimo zračne mehurje in jih z rahlim pritiskom iztisnemo. Pokrijemo s prtičem in pustimo, da spet dvojno vzhaja (30–45 minut).
  11. Pečico segrejemo na 180 stopinj (brez ventilatorja).
  12. Vzhajano potico damo v pečico in pečemo 45 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo v modelu približno 15 minut. Nato jo zvrnemo na leseno desko ali mrežico za pecivo in pustimo približno 3 ure, da se popolnoma ohladi.

Za peko potice je najboljši sveži kvas (Foto: Sonja Ravbar)
Za peko potice je najboljši sveži kvas (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Najboljša čokoladna babka: recept z naše delavnice in triki, ki jih morate poznati

Datum Objave: 23.12.2024 ob 11:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: