Odprta Kuhinja

Skupaj: Jamie Oliver ve, da ima ta beseda posebno mesto

Odpri galerijo
A+   A-
»Bistvo življenja je to, da smo skupaj. In čudovita lastnost hrane je, da zmore marsikaj: da zdravi, nas tolaži in nas, seveda, združuje.«


Je kdo, ki po dveh mučnih letih, ko smo s krajšimi izleti na prostost prenašali osamljenost pandemije, ne bi razumel, kaj nam tokrat poskuša dopovedati še vedno najbolj priljubljeni kuhar z Otoka, Jamie Oliver? Skupaj je zbirka več kot 120 receptov za obroke, ki ne bodo utonili v pozabo – in njegova trinajsta kuharska knjiga v slovenskem jeziku.

Etonska pocarija, eton mess v izvirniku, je ime znamenitega angleškega recepta. Res je neke vrste pocarija, vse namešano, brez vsakega reda. Tudi v knjigi Skupaj je Jamie Oliver objavil ta recept: žele, poljubčki, jogurt, jagodičje, čokoladna omaka in posip. S to sladico se je pred nekaj tedni pojavil tudi na znamenitem londonskem naslovu Downing Street številka 10. Tam, kjer se najde britanskega premierja. Oliver je protestiral proti dejstvu, da je britanska vlada zamaknila izvajanje strategije za zajezitev debelosti, kot je na primer prepoved akcij »kupiš enega, dobiš dva«, ko gre za nezdrava živila, pa prepoved oglaševanja take hrane. Vladna utemeljitev: čas, ko so stroški za hrano že tako ali tako poleteli v nebo, za to ni primeren.

To bi bil lahko dober trenutek za stavo: ali Jamie Oliver že piše svojo naslednjo kuharico, ki bo učila, kako ne nižati kriterijev, ko gre za hrano, tudi v času, ko bodo cene zaradi različnih kriz zadnjih let, predvsem Ukrajine, noro visoke in si verjetno marsičesa ne bomo mogli več kupiti, privoščiti? Zdi se, da on je tisti, ki stvari poimenuje s pravim imenom, in v tem primeru je tako: komaj smo končali eno krizo, že je tu nova – in v obeh se tako veliko vrti okrog hrane. V pandemiji nas je tolažila, zdaj nas skrbi.

Kuharska knjiga, ki je dokument časa


Knjiga Skupaj je svojevrsten dokument časa, v katerem se je zgodilo, za kar si ni­smo mogli predstavljati, da je v tako znanstveni in visokotehnološki družbi mogoče: vse je obstalo, rešitev pa se je nakazovala v tem, da se prekine čim več živih, fizičnih stikov med ljudmi, s katerimi bi se lahko razširjal virus. Ta knjiga naj zato stoji na polici kot opomin, kako smo to pogrešali – in kakšno zdravilno moč imajo družina, prijatelji, dobro, veselo omizje, kjer vsi vpijejo in se smejijo drug prek drugega, predvsem pa slavijo prijazen, lep in varen svet, kakršnega si vsi želimo – pa zadnje čase vse redkeje dobimo. Knjiga, ki je opomin na to, kako samoumevno smo jemali nekatere stvari in kakšna luknja je zazijala, ko jih ni več bilo.

Kar dvajset poglavij in 120 nepozabnih, a preprostih receptov


Zadnja Oliverjeva kuharica torej obljublja nepozabne obroke na preprost način in je razdeljena v približno dvajset poglavij – od tega so glavnina meniji, ki so posebej načrtovani, kombinirani in primerni za različne tipe srečnega druženja ob hrani. Zabaven družinski obrok (tri recepte lahko najdete na naslednjih dveh straneh), ležerna pojedina, zabava ob brunchu, kosilo na vrtu in poletna pojedina, užitek v udobju, praznična pečenka, druženje na soncu, pikniki ... Vse to je Jamie Oliver skuhal za šest ljudi – le eno mizo je pogrnil samo za dva, saj to je tudi lepo druženje, mar ne?

Več kot 120 receptov, ob katerih bodo hvaležno vzdihnile uboge pare, ki jih doleti naloga, da vse to pripravijo, po možnosti kar sami: recepti so zastavljeni tako, da se najpomembnejši del opravi že veliko prej, na koncu pa jed le porinemo v pečico, na primer. In tako so ljudje lahko res skupaj. Včasih namreč eden manjka – gostitelj, ki je od utrujenosti obležal na zofi kmalu za tem, ko je pozvonil prvi gost:)

Z Jamiejem Oliverjem je tako – ne gre, da ti ne bi bil pri srcu, tako nekako človeški je. S svojimi petimi otroki, z ženo Jools, ki jo venomer omenja in občuduje, pa s tem, da mu gre poslovno vedno slabše, pa vseeno čedalje več časa namenja reševanju problemov, ki so povezani tudi z vsakdanjo hrano.

Priporočamo recepta iz Jamiejeve nove knjige


Slasten česnov kruh


Take recepte preprosto obožujemo. Za dvakratno peko!

ni podpisa
ni podpisa


Nova ideja za priljubljene »pohančke«


Jamie Oliver nas nikoli ne razočara, ko gre za klasike v novi preobleki. V svoji novi knjigi Skupaj nam postreže s preprosto idejo, kako izboljšati hrustljavo paniranega piščanca. Kruhu, iz katerega zmelje drobtine, preprosto doda pesto. Jamie pa v recepturi naniza še nekaj super namigov. Denimo: začnite že dan prej.

ni podpisa
ni podpisa


Knjiga je v izvirniku izšla pri založbi Michael Joseph/Penguin Random House, v Sloveniji pri Mladinski knjigi Založbi.
Fotografija: Paul Stuart in David Loftus/iz knjige Skupaj
Datum Objave: 20.6.2022 ob 19:06

Več iz te teme:

kuharska knjigaJamie OliverSkupaj

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.