Odprta Kuhinja

Špargljevo kosilo, za katerega se vam ni treba pretegniti

Preprosti njoki s šparglji. (Foto: Anna Shkuratova/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tokratno kosilo združuje vse, kar bi pričakovali od recepta za dela proste dni. Vsebuje sezonsko noto: šparglje, pripravimo pa ga – no, s skoraj nič dela.

Kosila iz enega pekača so na našem portalu postala že prava stalnica. Pripravimo jih v pekaču za lazanjo, vanj pa zmešamo najrazličnejše sestavine, ki se nato spečejo v pečici. Tokrat bomo seveda v glavno vlogo postavili trenutno najbolj priljubljeno zelenjavo – šparglje. Dodali bomo še njoke in kremni sir in dobili odličen sezonski obrok, ki je prijetno kremast in aromatičen.

Prepričani smo, da bo takšno kosilo s krožnika izginilo še hitreje, kot je bilo pripravljeno, v pičlih nekaj minutah. Začinjeno je le s soljo in poprom, saj je že kremni sir sam po sebi precej slan. Če ga nimamo pri roki, lahko brez pomislekov uporabimo tudi rikoto. Po želji lahko dodamo tudi žajbelj ali podobno nežno začimbo, sicer pa nam z zelišči ni treba pretiravati, saj ne želimo prekriti špargljev. 

Sestavine

  • šopek svežih špargljev
  • 500 g krompirjevih njokov
  • nekaj kapljic oljčnega olja
  • paketek svežega kremnega sira ali rikote
  • 100 ml vrele vode

Priprava

  1. Najprej očistimo in narežemo šparglje. Odstranimo spodnje trde dele in jih shranimo, saj jih lahko uporabimo v juhi.
  2. Narezane šparglje stresemo v pekač in dodamo še surove krompirjeve njoke. Če imamo skutne, bo kosilo toliko bolj okusno. Vse skupaj solimo in popramo, pokapljamo z oljčnim oljem in dobro premešamo. Če želimo dodati še kakšna zelišča, jih v pekač posujemo na tem mestu. Nato šparglje in njoke potisnemo ob rob pekača, da v sredini naredimo luknjo, v katero prevrnemo cel paketek svežega kremnega sira oziroma rikote.
  3. Vse skupaj po vrhu pokapljamo z oljčnim oljem ter potisnemo v pečico. Naše špargljevo kosilo naj se peče med 25 in 30 minutami pri 180 stopinjah Celzija oziroma toliko časa, da so šparglji pečeni na zob. 
  4. Nato vsebino pekača dobro premešamo, da so njoki in zelenjava dodobra prekriti s kremnim sirom. Če želimo, da je tekstura omake nekoliko bolj redka, dodamo še malce vrele vode in še enkrat dobro premešamo.

image_alt
Tako shranite šparglje, da bodo v hladilniku ostali sveži

Datum Objave: 2.5.2024 ob 06:05

Več iz te teme:

špargljikosilohitro in preprosto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.