Slastni sadež, ki ne sme manjkati na poletnem krožniku

Prekmurje: dežela ravnic, meglic, mrtvic; štorkelj, širnih polj, pristne domače kuhinje in pridelkov iz rodovitne panonske zemlje, kjer uspeva tudi najbolj popularen slovenski paradižnik.

Govorimo seveda o luštu, ki ga v Prekmurju letos pridelujejo že deveto sezono. A njegov odlični okus, svežina in sočnost niso vsi razlogi, zakaj je tako priljubljen.

Edini na svetu

Lušt je edinstvena stara sorta grozdastega paradižnika, ki jo pridelujejo samo v Prekmurju. V primerjavi z modernimi in konkurenčnimi sortami je njegova vzgoja zahtevnejša. Pridelka je tako manj, zato pa so sadovi toliko slajši.

Ni vsak pravi

Premium paradižnik LUŠT je le tisti, ki je polno dozorel na rastlini. To mu daje polno rdečo barvo in visoko vsebnost likopena, naravnega antioksidanta. Zasajen je v organski substrat, mešanico šote in kokosovih vlaken, kar koreninam zagotavlja večjo zračnost.

Pridelava je neoporečna

Dokaz za to, da se pri pridelavi paradižnika LUŠT ne uporabljajo strupeni preparati, so čmrlji, ki ga oprašujejo. Če bi se namreč tovrstni preparati uporabljali, bi bili zanje usodni, tako pa so dobesedno živ dokaz, da je pridelava neoporečna.

Za zatiranje škodljivcev pri Luštu sicer uporabljajo koristne živalice, ki napadejo paradižnikove škodljivce, niso pa škodljivi za rastlino ali plod paradižnika.

Kot z domačega vrta

Naravna, neškodljiva pridelava, poln okus, sočnost in živo rdeča barva so glavne odlike paradižnika LUŠT, ki ga v Prekmurju vzgajajo z veliko ljubezni. Ko se sprehajate med trgovskimi policami, se ob pogledu na uvožene paradižnike iz Italije ali Španije spomnite, da je marsikaj dobro, a domače je najboljše. LUŠT, ki ga najdete v prepoznavnih črnih in zelenih zabojčkih, je namreč prav tak kot z vašega vrta ali vrta vaše babice.

Podprite domače in si privoščite pravi slovenski paradižnik.

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed