Tako lahko rešimo peteršilj, da ne ovene

Kaj se zgodi, če na tržnici dobiš izjemen šopek najlepšega peteršilja? Lahko tvegaš, da ti čez nekaj dni ovene, lahko pa iz njega zelo na hitro narediš čudovit dodatek glavnim jedem in sendvičem.

Te dni se mi na tržnici v rokah zatakne šopek, in to prav poseben: velik šopek peteršilja! Preveč ga je za juho ali za to, da bi ga sproti porabili med tednom, zato je čas, da pripravim peteršiljev pesto, in to iz slovenskih sestavin.

Pesto genovese je klasika

Verjetno najbolj znani je tisti, ki izhaja iz okolice Genove in je eden od temeljev ligurijske kuhinje. Pesto genovese združuje šest sestavin: genovsko baziliko, lokalno sol in prav takšen česen, pinjole, trdi sir (pekorino in parmigiano reggiano) ter ekstra deviško oljčno olje. Družina Rossi, ki ga izdeluje od leta 1947, med prvimi navodili uporabnikom omeni: »Svežega pesta ne dodajajte na vročo ponev, kot to po navadi storite s preostalimi omakami. Uporabite ga takšnega, kot je – to je hladna omaka. Če ga nameravate dodati testeninam, ga v skodelici pomešate z žlico ali dvema vrele vode.«

Pistou

Na podobno omako smo naleteli to poletje med pogovorom z mladima Francozinjama, ki sta pripravili limonov kolač: omenili sta pistou. To je provansalska hladna omaka, pripravljena iz sveže bazilike, oljčnega olja in česna, v sodobnem času tudi z dodatkom trdega ribanega sira (parmezana ali podobnega).

Za pripravo pesta lahko uporabimo možnar, sicer pa se odlično obnese tudi kak sodoben mešalnik. Vanj dodamo vse sestavine, pri čemer pazimo, da so sveža zelišča (torej bazilika ali peteršilj) na grobo nasekljana. Treba je le paziti, da z mešanjem ne pregrejemo sestavin.

Še nekaj idej

Poleg naštetih kombinacij lahko uporabimo tudi rdečo baziliko ali peteršilj, celo koriander, namesto klasičnih pinjol pa orehe, lešnike, mandlje … Usmerimo ga lahko proti bučam, pri čemer uporabimo bučna semena in prav takšno olje.

Pesto pa ni le dodatek k testeninam, temveč ga lahko dodamo njokom ali lazanji, ko je ta že postrežena. Lahko dopolni burgerje ali pečeno pico, poskusite pa lahko še kaj nenavadnega. Naš peteršiljev pesto se denimo preverjeno odlično ujame tako s praženimi jetrci kot z rižoto. Lahko ga preprosto namažemo na kruh. Si je pa treba zapomniti misel italijanske družine, in sicer da hladen pesto dodamo na že pripravljeno jed.

Peteršiljev pesto je odličen dodatek, s katerim osvežimo marsikatero jed. (Foto: smirart/Getty Images)

Peteršilj v pestu

Za 1 kozarček.

  • 1 večji šopek peteršilja
  • 2–3 stroki česna
  • 1 dl sončničnih semen
  • sol (približno 1 zravnana žlička)
  • oljčno olje (po potrebi)

Priprava

1. Sončnična semena na zmernem ognju prepražimo v suhi ponvi z debelim dnom. Olja ne dodajamo! Večkrat premešamo in pazimo, da se ne zažge. Ko zadišijo, ponev odstranimo z ognja in počakamo, da se semena ohladijo.

2. Vmes olupimo česen ter operemo in osušimo peteršilj.

3. V primernem mešalniku zmešamo na grobo nasekljan peteršilj, prepražena semena sončnic, grobo nasekljan česen in sol ter toliko oljčnega olja, da dobimo primerno strukturo.

4. Hranimo v zaprti posodici v hladilniku. Zgoraj naj bo vedno tanka plast oljčnega olja. Tako shranjeni pesto imamo lahko v hladilniku nekaj tednov.

Priporočamo še: Kaj malicajo v slovenskih Mišelinovih restavracijah (imamo recepte)

Naslovna fotografija: Qwart/Getty Images

Mična.si: Učinki hoje na zdravje bodo kar 10x večji, če boste zraven počeli še to
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed