Tako pravilno skrbimo za litoželezne posode, da bodo držale dlje

Znate pravilno poskrbeti za litoželezne lonce?

Vsak kuhar ima svoj najljubši lonec in izbrana posoda marsikaterega je zagotovo tista težka, narejena iz litega železa. Takšen lonec pride prav v čisto vsaki kuhinji, uporabljamo pa ga lahko za čisto preproste tehnike, kot je na primer peka slanine, pa tudi za zahtevnejše. Od priprave golaža in drugih enolončnic, pa vse do peke hrustljavega kruha z zavidljivo zapečeno skorjico.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o peki kruha v loncu

Glavne prednosti takšne litoželezne posode so predvsem možnost segrevanja pri visokih temperaturah, saj železo zelo enakomerno prevaja toploto in tako se bo hrana v posodi bolj enakomerno spekla. Litoželezna posoda je še posebno primerna tudi za peko mesa, za katerega si želite, da ima hrustljavo skorjo, a sočno sredico. Odlična pa je tudi novica, da smete litoželezni lonec potisniti v pečico. Samo pomislite, kako preprosto je pripraviti jed tako, da lonec le postavite v pečico, toplota pa nato opravi svoje delo.

Skratka, litoželezni lonec je primeren za čisto vsakogar, od izkušenih chefov do kuharskih začetnikov. In ker ga uporablja mnogo ljudi, obstaja tudi mnogo nasvetov, vraž in trikov, ki krožijo od ust do ust ter po spletu v zvezi s skrbjo za litoželezni lonec. Smemo za pomivanje takšnih posod uporabljati milo? Kako preprečimo rjavenje? In kako je z oljem? Spodaj smo zbrali vse nasvete, ki jih morate poznati, da bo vaš litoželezni lonec v kar najboljši možni formi.

Pred prvo uporabo

Ko lonec prvič prinesemo v svojo kuhinjo, ga najprej umijemo. To bomo storili s pomočjo tole vode in nekaj kapljicami mila, da s posode odstranimo tisto tovarniško patino, za katero ne želimo, da se znajde v našem kosilu. Če bomo nato pravilno skrbeli za lonec, pa detergenta skoraj ne bomo več potrebovali.

Sušenje

Večina litoželeznih loncev ni premazana z drugimi materiali, kar pomeni, da moramo poskrbeti, da lonec ne načne rja. Po vsaki uporabi moramo tako poskrbeti, da lonec posušimo. To lahko storimo tako, da ga za pol ure postavimo v pečico na 50 stopinj Celzija. Tako bodo s površine izhlapele tudi najmanjše kapljice. Posodo pa lahko postavimo tudi na sonce in dosežemo enak učinek. Skratka, lonca nikar ne pospravljamo v predal mokrega ali vlažnega.

Premazovanje

Verjetno ste že slišali, da je treba litoželezne posode premazovati oziroma, da jim z oljem podaljšujemo življenjsko dobo. Nekatere posode so že tovarniško premazane in tistih ne bo potrebno oljiti. Če pa vaš lonec premaza nima, ga moramo narediti sami, da preprečimo rjavenje. Najbolje je, da uporabimo laneno olje, enako dobro pa se bodo odrezali tudi kokosova maščoba, arašidovo ali mandljevo olje. Oljčnega ne priporočamo, saj se nasprotno od zgoraj naštetih ne posuši in ne naredi pravega premaza.

Slednjega naredimo tako, da lonec najprej segrejemo na 100 stopinjah Celzija, da odpremo pore na površini.  Nato ga premažemo z oljem, ki ga po nekaj minutah obrišemo s krpo. Lonec potem spet segrejemo, tako da narobe obrnjenega postavimo v hladno pečico, ki jo nato segrevamo do najvišje temperature, ki jo premore pečica. Da bo premaz obstojnejši, postopek nekajkrat ponovimo.

Shramba

Kje shranjujemo lonec, ni tako pomembno. Bolj je pomembno, kako ga shranimo. Kot smo že omenili, nikoli ne smemo shraniti mokrega ali vlažnega, priporočamo pa tudi, da vanj vedno položite list papirnate brisače, ki bo nase vezala morebitno vlago.

Čiščenje

Po uporabi lonca je seveda pomembno, da ga pravilno očistimo. Nekateri proizvajalci jamčijo, da njihove posode lahko pomijemo kar v pomivalnem stroju, če pa to počnemo ročno, bomo potrebovali dobro krtačo. Po uporabi lonec torej speremo z mlačno vodo in ga dodbra zdrgnemo s krtačo. Nato ga osušimo, kot smo že omenili zgoraj in če premaza nima, premažemo s tanko plastjo olja.

Pribor

Kljub zgornjim obsežnim navodilom, uporaba litoželezne posode ni zahtevna. Pomembno pa je, da po njej ne drgnete s kovinami. Namesto žlic in podobnih pripomočkov uporabite raje leseno, silikonsko ali gumijasto kuhalnico.

In še nekaj …

V litoželezni posodi ni priporočljivo shranjevati ostankov hrane. To je namreč slabo tako za posodo kot za kakovost in okus jedi, ki je v njej.

Preberite še: Novi trend: mini palačinke, ki so obnorele svet

Fotografija: Sebastian Coman Photography from Pexels

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed