Tako se znebite trdovratnih madežev, ki navadno ostanejo na steklenih pekačih

Zelo radi pripravljamo jedi, kjer sestavine zložimo v en pekač, nato pa vse ostalo za nas opravi pečica. Malo manj pa imamo radi madeže, ki po takšnih jedeh ostanejo na pekaču.

Skoraj v vsaki kuhinji lahko najdemo stekleni pekač. Odličen je za pripravo lazanje, musake in podobnih jedi, v njem pripravljamo tudi tisto trendi pašto s feta sirom in paradižniki. Skratka, jedi, ki jih prekrijemo s sirom in zapečemo v pečici, so najboljše prav iz steklenega pekača. Ko pa je ta enkrat prazen, ga je včasih težko popolnoma očistiti. Tudi vas motijo tiste rjave lise, ki na posodi ostanejo, ko pekač potegnemo iz pomivalnega stroja? Preverite, kako se jih znebiti na preprost način.

Detergent in topla voda

Rjavi madeži, ki ostanejo na pekaču, so v večini zažgana maščoba. Lahko se jih lotimo kar z detergentom za posodo. Pekač postavimo v pomivalno korito, vanj stisnemo nekaj kapljic detergenta, nato pa ga napolnimo s toplo vodo. Pustimo, da se malce namoči, nato pa z grobim delom gobice za posodo podrgnemo po madežih.

Kis in koruzni škrob

Če zgornji način ne bo učinkovit, lahko poskusimo z mešanico koruznega škroba in kisa. Oba sta namreč prava zmagovalca v boju z maščobami, domače čistilo pa iz njiju pripravite takole: zmešajte kis in vodo v razmerju ena proti ena, nato pa primešajte še žlico jedilnega škroba. Namažite po zažganih robovih in nato zdrgnite z žičnato gobico.

Čistilo za pečico

Če pa so madeži tako trdovratni in zapečeni, da jih ne ostranita niti škrob in kis, uporabite čistilo za pečico. V majhni količini ga namažite na rjave lise in pustite delovati toliko časa, kolikor je priporočeno na embalaži. Nato malce podrgnite po stekleni površini in izperite. Priporočamo pa, da si pri tem početju nadenete kuhinjske rokavice.

Preberite še: Poglejte, kako se paradižnikovega olupka znebi eden najbolj priznanih chefov na svetu

Fotografija: Getty Images/Anthony Boulton

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana