Varčna kuharica: recepti za slabe in dobre čase (z nagradno igro)

Kuharica, ki jo je Marija Remec izdala v vojnem času, leta 1915, skriva večne recepte za dobre jedi, a iz poceni in skromnih sestavin.

Časi so že taki, da nam kuhanje s pomočjo Varčne kuharice pride še kako prav, zato smo se odločili obuditi izvrstne recepte Marije Remec skupaj z vami. Danes se namreč vsi vračamo k bolj preprostim domačim jedem, ki so hitro pripravljene, povezane z lokalnim okoljem in varčne. Iznajdljiva gospodinja je tista, ki zna iz skoraj nič ustvariti okusen obrok, je takrat knjigi na pot zapisala avtorica in poudarila, da je prav varčnost glavna podlaga dobrega gospodinjstva. Tudi za današnji čas je koristno kuhati z majhnimi sredstvi. In se spomniti receptov, ki smo jih mogoče že opustili.

In prav tukaj nastopite vi, dragi bralci in bralke, da poustvarite varčne recepte, ki jih spodaj delimo z vami. Kako? Na našem facebook profilu bo danes ob 21. uri objavljena nagradna igra, ki bo določala preprosta pravila igre.

Naslovnica knjige Varčna kuhinja

Kuhanje iz sestavin, ki so doma in iz lokalnega okolja

Za razliko od ostalih kuharskih knjig, ki so do takrat izšle na slovenskem, je imela ta njena knjiga po besedah dr. Janeza Bogataja, izrazito socialni značaj. »Ne le zato, ker jo je izdala v letu 1915, ko je divjala prva svetovna vojna, ampak tudi zaradi poudarjene (finančne) varčnosti, ki je bila še toliko bolj pomembna pri velikih, zlasti kmečkih in delavskih družinah.«

Pri Založbi Družina so knjigo leta 1915 posodobili in jo leta 2015 ob stoti obletnici izida ponovno izdali. Kot je zapisala Helena Janžič, ki je prav tako napisala predgovor ko novi izdaji so recepti, čeravno stari sto in več let ter pisani z besedami, ki zvenijo oddaljeno in pozabljeno, danes spet aktualni. »V časih, ko mora biti vse ‘eko’ ali ‘bio’, da je zdravo in da je ‘in’, nam Varčna kuharica ponuja več kot 400 receptov za jedi iz sestavin, ki vse brez izjeme zrastejo na domačem vrtu ali pa jih ponujajo na bližnji tržnici. Recepti za juhe, polivke, zakuhe, solate, mesne jedi, ribe ter raznovrstna peciva so domači in preprosti za pripravo.«

Kazalo v knjigi je najprej razdeljeno na poglavja, kot pri vsaki drugi kuharski knjigi. Drugo kazalo pa kaže, kaj z določeno sestavino lahko skuhamo. Torej izhajamo iz sestavine, ki jo imamo doma. Velik del knjige je posvečen tudi pravilnemu in dolgotrajnemu shranjevanju živil.

Zdi se, da je knjiga danes aktualna najprej zaradi tega, ker ne želimo zavreči nobenih ostankov hrane, drugič tudi zato, ker bo marsikdo bil primoran, če že ni, kuhati z manj sredstvi, kot nekoč. Pomemben plus pa je seveda tudi lokalno, ne pa da morate najprej nakupiti vse možne tudi nelokalne sestavine, da se sploh lahko pripravite k kuhanju.

Preden se lotite kuhanja, pa namig Marije Remec, ki ga je takrat zapisala v knjigi: Naše jedi so preračunane za različno število oseb … po potrebi bi vsaka gospodinja morala vedeti, koliko mora več ali manj vzeti vsake reči.

Koruzna torta

  • jajce
  • sladkor
  • limona
  • rum
  • vanilijin sladkor
  • koruzna moka (ali zdrob) maline, jagode, češnje ali višnje

1. Vmešaj 4 rumenjake s 16 dag sladkorja, sokom 1 limone, 2 žlicama ruma, 1/2 drobno zrezane lupine limonove in malo vanilijinega sladkorja.

2. Ko si 1/2 ure mešala, prideni sneg štirih beljakov in 12 dag ostre koruzne moke (ali zdroba), vse skupaj zamešaj, deni v pomazan in z moko potresen obod (model) za torto; deni jo v pečico in jo peci v srednji vročini 1/2 ure.

3. Pečeno vzemi iz modla ter še gorko potresi z vanilinim sladkorjem. Če hočeš, jo lahko, kadar je ohlajena, čez pol prerežeš in po sredi namažeš z mezgo, kakršno imaš.

4. Za površje (led) vzemi 14 dag dobro stolčenega sladkorja, 4 polne žlice soka malin, ja- god, češenj ali višenj, dobro mešaj 1/4 ure, potem deni na ognjišče, da se segreje, a ga pri tem vedno mešaj. S tem ledom polij površino torte in postavi na gorko, da se posuši.

Če imaš kako sadje vkuhano, lepo na sredo deni in okrog v venec naloži. Bel papir izreži, da je malo večji kakor torta, ga ob kraju lepo nareži, položi na za to namenjeni krožnik ali trdi papir.

Koruzna torta

Fižolovi zrezki za vegetariance

  • stročji fižol
  • ohrovt in zelje
  • grah
  • peteršilj
  • poper
  • kisla smetana
  • jajce

1. Kuhaj vsako posebej 1/4 kg stročjega fižola, malo ohrovtovo ali zelnato glavico in 1/4 litra oluščenega zelenega graha; ko je vse skuhano, stresi na cedilo, da se odteče, deni na desko in sesekljaj kakor za zrezke; pridaj še drobno zrezanega zelenega peteršilja, ščep popra, 2 žlici kisle smetane, jajce, 15 dag (3 pesti) kruhovih drobtin, osoli ter napravi iz tega okrogle tri prste dolge in široke zrezke in jih potresi na obeh straneh z drobtinami.

2. Deni v plitvo široko ponev masti, za prst na debelo; v vročo mast daj zrezke; ko so na eni strani rumeni, jih obrni še na drugo.

Fižolovi zrezki

Meso z zelenim stročjim fižolom

  • goveje ali koštrunovo meso
  • mast
  • paradižniki
  • paprika
  • sol
  • stročji fižol

1. 1/4 kg govejega ali koštrunovega mesa operi, zreži kakor za golaž, deni v kozico, v katero daj žlico masti, par paradižnikov, ščep paprike in sol.

2. Kozico pokrij, da se meso duši in zmehča. Potem prilij par žlic vode, paradižnike vzemi ven, jih pretlači in vrni k mesu.

3. Posebej skuhaj 1/4 stročjega fižola, pa ne premehko, ga odcedi in pridaj meso. Vse skupaj še nekaj minut duši in postavi na mizo.

Meso z zelenim stročjim fižolom

Kašnata juha z zelenjavo

  • zelje
  • ohrovt
  • koren
  • rumena koleraba
  • korenina peteršilja
  • cvetača
  • zelena
  • por
  • krompir
  • mast
  • čebula
  • kaša

1. Zreži na debele rezance par listov zelja in ohrovta, koren, rumeno kolerabo, korenino peteršilja, če imaš, par listov cvetače, košček zelene in pora.

2. Deni v lonec in zalij z litrom vode, ko je že napol kuhano, pridaj 1 na majhne koščke zrezan krompir; deni v kozico za žlico masti in košček čebule; ko zarumeni, stresi v mast osminko litra oprane kaše, duši jo par minut in stresi v kašo kuhano zelenjavo z vodo vred; kuhaj vse skupaj 1/4 ure.

Kašnata juha z zelenjavo

Poustvarjene recepte pričakujemo na družbenih omrežjih facebook ter instagram, kjer označite #varčnakuharica in @odprtakuhinja.

Fotografije so iz knjige Varčna kuharica, ponatis iz leta 2015: Mateja Jordovič Potočnik

 

 

 

 

 

Goga Gordana Sredojević
Goga Gordana Sredojević

Solastnica in direktorica podjetja MGM Media Optima d.o.o., ki je podjetje za odnose z javnostmi, predvsem na področju turizma. Pod blagovno znamko Best Press Story organiziramo študijska potovanja za domače in tuje novinarje, urednike, blogerje in ostale spletne vplivneže. Eden od projektov za promocijo so tudi Kulinarične razglednice iz Slovenije, ki jih promoviramo pod imenom Foodcards From Slovenia. Gre za projekt pri katerem predstavljamo restavracije, chefe, vinarje, pivovarje, ustvarjalce produktov kot so olja, marmelade, … Pri tem delu mi v snovanju zgodb pride prav moje dolgoletno uredniško in novinarsko znanje. Vsekakor pa tudi sama rada kuham in iz marsikaterega popotovanja po Sloveniji dobim navdih za kuharsko ustvarjanje. V času koronavirusa vam bomo na ta način predstavljali, kaj vse ponujajo naše destinacije in restavracije.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed