Vsi nasveti za shranjevanje pite, da bo ostala sveža in okusna

Koliko časa lahko pito hranite v hladilniku?

Odvisno za kakšno vrsto pite gre. Ker gre za jed, ki se prilagaja sezoni, jo radi pripravljamo vse leto, v prazničnem času pa imamo še raje kakšno shranjeno na zalogi, saj nikoli ne vemo, kdaj nam na vrata pozvonijo gostje. Ravno zato pa je dobro vedeti, na kakšen način in za koliko časa jo lahko shranimo, da bo ostala sveža in okusna.

Pito lahko hranimo v zamrzovalniku ali hladilniku

Testo za pito je pripravljeno iz moke, jajc in masla, kombinacijo teh sestavin pa brez težav hranimo v hladilniku. Že pripravljeno surovo testo lahko tam počaka do treh dni, prav tako lahko vanj shranimo že pečeno pito, če je ta polnjena s sadjem. Sadna pita bo tako v hladilniku ostala sveža do štirih dni, lahko pa jo shranimo tudi v zamrzovalniku, kjer bo počakala do dveh mesecev, preden jo ponovno pogrejemo v pečici ali mikrovalovki.

Če pa pita vsebuje bučno polnilo ali oreščke, moramo ravnati drugače. V hladilniku bodo takšne pite sicer »zdržale« do tri dni, v zamrzovalniku pa se polnilo lahko razsloji in ob ponovnem segrevanju pita ne bo več tako okusna. Primerna za uživanje bo sicer tudi, če je v zamrzovalniku čakala do dveh mesecev, a tekstura ne bo več enaka.

V primeru, da ste pito napolnili s kakšno kremo, pa je zamrzovanje prepovedano. Kreme, ki temeljijo na smetani, jajcih ali kremnem siru, bodo v zamrzovalniku namreč spremenile teksturo in postale močnate. V takšnem primeru za pito pripravite le osnovo – testo, ter jo napolnite s kremo na dan, ko jo želite postreči. Če vam ostane nekaj kosov, jih shranite v hladilnik. Pita bo ostala užitna do treh dni.

Kako pa je s sobno temperaturo?

Pite seveda ni potrebno potisniti v hladilnik takoj, ko je pečena. To niti ni priporočljivo, saj bo topla pita segrela ozračje v hladilniku in tako poslabšala atmosfero. Na tak način tvegamo, da bi se zaradi povišanja temperature pričela kvariti druga živila v hladilniku.

Pito, ki smo jo ravno spekli, tako lahko mirno postavimo na pult, kjer počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Kakšen je naslednji korak shranjevanja, pa je ponovno odvisno od polnila, ki smo ga izbrali.

Če gre za sadno pito, ki smo jo vsaj malce sladkali, polnilo najverjetneje vsebuje dovolj sladkorja, da bo ta preprečil razvoj bakterij. Takšno pito je tako varno hraniti na kuhinjskem pultu, a naj bo pokrita. Če pa gre za kremasto, mesno ali bučno pito, je ta lahko na sobni temperaturi največ dve uri, nato pa jo je potrebno pospraviti v hladilnik.

Preberite še: Čudežni kruh brez gnetenja, ki me nikoli ne razočara

Fotografija: Getty Images

Vir: Huffingtonpost

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed