Zakaj imamo radi kajmak

Ta sveži sir z lahno, mazljivo, kremasto teksturo, značilen za balkansko kuhinjo, najpogosteje povezujemo s pleskavicami in čevapčiči, ki se jim odlično prilega. A v resnici je še veliko bolj vsestranski in zato je čas, da ga bolje spoznamo.

Ko je v kultnem slovenskem filmu Kajmak in marmelada Slovenka Špela preizkusila to nenavadno slano-sladko kombinacijo, je marsikdo v nejeveri globoko zajel sapo ali se celo zdrznil vpričo »skrunitve« tega klasičnega balkanskega namaza, izdelanega po posebni metodi. Vendar pa smo, kot kaže, od takrat v kulinariko vnesli nekoliko več tolerance in spoznali najrazličnejše načine njegove rabe.

Kaj točno je kajmak

Kajmak na Balkanu pripravljajo že od nekdaj. Postopek priprave je bil jasen, še preden so ga znali opisati. Gre za izdelavo beljakovinsko-maščobnega sloja, ki je rezultat kuhanja mleka, koagulacije beljakovin in mlečnokislinske fermentacije. Preprosto vedeli so, da če s kuhanega mleka posnameš smetano, jo soliš in za nekaj dni ustrezno shraniš, ta dozori v odličen namaz.

Okus kajmaka

Na barvo, teksturo in okus kajmaka vplivajo čas zorenja, sestava mlečne maščobe in beljakovin ter seveda vrsta mleka. Glede na čas zorenja pa ločimo zrel kajmak, ki je običajno bolj zrnat, slan in pikanten, ter mladi kajmak, ki je mehkejši in nežnejšega okusa. Prav tak je mladi kajmak Président, ki bo spremljal vaše dobrote z žara in se bo zaradi nežnega okusa odlično obnesel tudi kot sestavina številnih jedi iz pečice in lonca.

1001 način slane in sladke uporabe

Medtem ko je zreli kajmak znan po svojem res specifičnem okusu, ki marsikomu ni ravno blizu, je okus mladega kajmaka Président bolj blag in odličen za kombiniranje z najrazličnejšimi jedmi.

Mnogi si ga verjetno z veseljem na debelo namažete na svež kruh, najbolj pa je znan kot kepica svežine ob lepinji in čevapčičih ter drugih mesnih jedeh z žara. Dodate ga lahko tudi v maso za polpete in ustvarite domače burgerje, v zimskem času pa ga vmešate k mesu za sarme.

Siroljub vam z veseljem predstavlja nekaj idej in receptov

Z mešanico mladega kajmaka Président, mleka in jajc lahko med peko prelijete krompir in tako ustvarite izvrstno prilogo.

Pomešan s skuto je mladi kajmak Président odličen v najrazličnejših (večinoma slanih) pekovskih izdelkih – gibanicah, štrukljih, pogačah, kifeljcih … Skupaj z mešanimi vrstami sezonske zelenjave s kajmakom popestrite tudi slane pite, kot na primer klasično zeljanico ali sodobnejšo variacijo francoskega quicha z bučkami ali šparglji.

Z mladim kajmakom Président lahko prelijete tudi nadevane bučke, jajčevce ali pripravite vegi različico nadevanih paprik.

Ljubitelji konkretnejših zajtrkov lahko mladi kajmak Président dodate jajcem – preprostejša različica recepta vključuje toplo lepinjo z namazanim kajmakom, v katero položite jajce, pečeno na oko. Zahtevnejši jedci pa se lahko lotite priprave nadevanih jajc, popečenih v pečici:

Kuhana jajca olupite in razpolovite. Odstranite rumenjake, jim dodate kajmak in peteršilj ter zmešate v maso, s katero napolnite polovice beljakov. Te nato zložite v z maslom premazano ognjevarno posodo, prelijete z mešanico kisle smetane in kajmaka ter posujete s popečenimi krušnimi drobtinami. Jajca v pečici pečete 10 minut pri 180 °C.

Bi si za zajtrk raje privoščili palačinke? Namažete jih lahko z namazom iz mladega kajmaka Président in sveže zelenjave, na primer kumare, ali pa z mladim kajmakom Président ustvarite nenavadno sladico, tako da palačinkam poleg kajmaka dodate še čokoladni namaz.

Tale ideja se morda zdi nekoliko nenavadna, celo pretirana, a je dokaz vse bolj priljubljene rabe kajmaka tudi pri pripravi sladic. Ker je mladi kajmak Président po okusu ravno prav nežen, ga namreč lahko vključite v recepte za kolačke ali vaniljeve piškote, pripravljene na podoben način kot linške oči, uporabite pa ga lahko tudi v sladki sirovi piti (cheese cake), ki jo obložite s sadjem ali posujete s koščki čokolade.

Ste mislili, da smo pretiravali, ko smo dejali, da lahko kajmak uporabite na 1001 način? Morda boste ravno vi odkrili še 1002.! In se vam ne zdi, da bi ga bilo škoda vsega porabiti le za mazanje na kruh?

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed