Zato morate krompir, ki kali, čim prej porabiti

Odpri galerijo
A+ A-
Krompir, ki je začel kaliti, je najbolje čim prej porabiti, saj se bo koncentracija solanina le še povečevala.
Priporočamo: Nov trik za lupljenje krompirja v treh potezah
Je krompir, ki odžene kalčke, sploh še primeren za v lonec?
Krompirja ne jemo surovega, ker vsebuje toksično snov solanin. Ker se izniči pri visokih temperaturah, ko gomolj kuhamo, in še bolj takrat, ko ga cvremo, ni s tem načeloma nobenih težav. Vem, nerodno je svetovati cvrtje in hkrati govoriti o zdravju, ampak glede solanina je resnica pač takšna. Težava je večja, če krompir ozeleni ali požene kalčke. Kadar je na toplem in svetlem, se dokaj hitro zgodi oboje. V zelenih delih krompirja in v krompirjevih kalčkih je koncentracija toksičnega solanina bistveno večja, zato ne moremo več računati s tem, da bo vse v redu, če ga le dobro prekuhamo. Solanin se nabira tudi v olupkih in očesih.
Takšen krompir lahko povzroči blago zastrupitev, ki se občuti kot pekoč okus v ustih, občutek teže po jedi ali kot glabobol v nekaj urah ali tudi dan po užitju. Še posebno previdne naj bi bile nosečnice. Tistega, ki je začel kaliti, je najbolje čim prej porabiti, saj se bo koncentracija solanina s kalitvijo povečevala.
Priporočamo še: Zakaj moramo česnu pred uporabo odstraniti kalček
Naslovna fotografija: Viktoriia Oleinichenko/Getty Images
Datum Objave: 3.3.2023 ob 11:03