Kako otrokom na počitnicah približati nove okuse

Nekaj trikov za izbirčne Metke.

Ko beseda nanese na otroški meni, je ta ponavadi precej podoben pri večini malčkov: sploh v restavraciji bi malčki najraje naročali le pico, pohančka in ocvrt krompirček.

Če sami radi poizkušate nove okuse, vam opisana enoličnost verjetno ni po godu, svojim otokom pa bi kulinariko radi približali do te mere, da bi jo razumeli tako kot vi. Izbirčni malčki lahko gurmanske pustolovščine ogrozijo predvsem na potovanjih, kjer je včasih težko najti restavracijo z otroškimi klasikami. In kaj storiti takrat?

Morda je ravno vaše letošnje potovanje odlična priložnost, da svojega otroka navadite na nove okuse, pri tem pa vam bodo v pomoč spodnji nasveti.

Obiščite tržnico

Tujo kulinariko boste najmlajšim najlažje približali skozi igro. Skupaj se odpravite na lokalno tržnico, kjer je gotovo mogoče poizkusiti katero izmed živil, ki jih tam prodajajo. Če se boste malce pogovorili s prodajalcem, še posebno, če bo ta svoje jedi ponudil vašemu malčku, bo zanj okušanje novega bolj zabavno, kot če bi mu hrano ponudili sami.

Če je vaš otrok že malce večji, mu lahko ponudite majhno vsoto denarja, s katero si lahko privošči hrano, ki si jo želi. Tako bo okušanje postalo prava pustolovščina.

Jejte z lokalci

Z otrokom se odpravite nekam, kjer jedo tudi lokalci. Povprašajte jih, kaj najraje jedo njihovi otroci ter svojim najmlajšim predstavite jed kot nekaj, kar imajo radi njihovi vrstniki. Otroci bodo veliko raje poizkusili tisto, kar že navdušuje ostale njihove starosti.

Iz obeda naredite dogodek

Preden odidete v restavracijo, otroku razložite, da gre za poseben dogodek. Vsi skupaj se lepo oblecite, malčku pa obljubite, da bo lahko jedel nekaj posebnega, tako kot odrasli. Z navdušenjem mu predstavite jedi, ki si jih lahko privošči »samo danes«. Tako ga boste najverjetneje pripravili do tega, da kosilo oziroma večerjo sprejme z malce bolj odprto glavo.

Kakšni triki pa najbolj »zažgejo« pri vaših otrocih? Komentarje lahko delite z nami na našem Facebook profilu.

Preberite še: Štiri dejstva o mladem krompirju

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed