Napake, ki jih ne smete zagrešiti, ko gostite martinovo pojedino

Martinovo je pred vrati in če pričakujete goste, vam bodo gotovo prav prišli spodnji nasveti.

Prihajajoči vikend bo minil v znamenju martinovih pojedin. Mošt se bo spremenil v vino, pekle se bodo goske, dušilo zelje in kuhali mlinci. Na mizi se bo znašlo še marsikaj, najpomembnejša pa bo seveda družba. In kadar organiziramo gostijo za več ljudi, moramo zaradi velikih količin hrane svojo kuharijo malce bolj organizirati, saj želimo, da bo vse potekalo kot po maslu.

Dovolite, da vam tokrat priskočimo na pomoč z idejami za martinove recepte, pomagamo pa vam tudi pri odlični izvedbi pojedine. Da vam malce olajšamo učenje na lastnih napakah, danes opozarjamo na kikse, ki lahko pokvarijo vaš sloves dobrega gostitelja. Spodnjim se vsekakor poskušajte izogniti.

Prepozno nakupovanje

Nakupovanja sestavin nikar ne prihranite za zadnji dan, kaj šele za dan, ko gostite pojedino. Predčasen obisk trgovine vam bo prihranil marsikateri počen živec, prav tako pa se boste izognili bojazni, da bi v trgovinah zmanjkalo katere izmed sestavin. Še posebno opozarjamo na goske, ki bodo v trgovinah te dni pošle neverjetno hitro.

Nepredviden čas pečenja

V središču pozornosti bo ta konec tedna seveda goska. Ker predvidevamo, da je ne pečete prav velikokrat, svetujemo, da uro pričetka druženja prilagodite prav njej. Imejte v mislih, da bo povprečna goska v pečici potrebovala dobri dve uri, odvisno od velikosti. Gotovo ne želite, da bi morali gostje na kosilo čakati, zato je nikakor ne pozabite pravočasno dati v pečico.

Slabo odmerjena količina

Vemo, da ne želite, da bi bili gostje lačni, a tudi pretiravanje s količinami hrane ni zaželeno. Še preden nakupite sestavine, se prepričajte, kdo je potrdil svojo udeležbo ter kuharijo prilagodite številki gostov. Najbolj pozorni bodite pri odmerjanju mesa, priloge pa odmerite tako, da vsak gost lahko dobi svojo porcijo vsake izmed njih.

Pozabljate na vegetarijance

Nikar ne pozabite na diete in posebne prehranjevalne navade svojih gostov. Zato pripravite nekaj tudi za tiste, ki ne jedo mesa, ne smejo glutena in podobno. Poskrbite, da se bodo vsi gostje počutili zaželene in ne pozabite na jedi, ki jih bodo lahko zaužili tudi tisti z dieto.

Meso postrežete takoj

Mesa nikar ne postrezite takoj. Ko ga vzamete iz pečice namreč potrebuje približno 15 do 20 minut, da se pravilno uleži. Tako bo veliko bolj okusno.

Pozabite na prigrizke

Čeprav ste goste povabili na kosilo oziroma večerjo, jim najprej postrezite z aperitivom. Pripravite kanapeje ali kakšno drugo uverturo v pojedino, slednja pa ima še eno dobro plat, ki vam utegne pomagati. Prigrizki, ki jih boste postregli ob prihodu gostov, vam bodo omogočili še majhno časovno luknjo, če se vam v kuhinji kaj zalomi. Da gos še ni pečena, nihče ne bo opazil, medtem, ko se bo mastil z narezkom. Priporočamo: pečen kostanj, ovit v slanino ali bučko.

Prehitevate s prilogami

Preden se lotite kuhanja, naredite načrt. Najdlje bo potrebovalo meso, zato poskrbite, da gre gos prva v pečico. Pred tem si seveda lahko pripravite sestavine, da bodo nared za v lonec, a nikar ne naredite mlincev in drugih prilog, preden se lotite mesa, saj bodo tako puste in hladne.

Sladico pripravljate isti dan

Priprava martinove pojedine zahteva veliko časa in čeprav ste izkušeni v kuhinji, priporočamo, da sladico pripravite že dan prej. Peka peciva, tort ali drugih sladic vam bo prav tako namreč vzela veliko časa, zasedla kuhinjsko površino in dodatno obremenila pečico. Zato se je raje lotite na dan ali večer pred gostijo.

Ne uporabljate odmerjevalnika časa

Timerja, kot mu pravimo po domače, pečica nima zaman. Predvsem vam bo ta koristil takrat, ko pripravljate več jedi hkrati. Ker ne želite, da bi v naglici in kaosu katero izmed jedi razkuhali ali zažgali, si pomagajte z odmerjevalnikom časa.

Pozabljate na osnovne sestavine

Ko greste v nakupe, se zakadite v mlince, police z mesom in zelenjavo, a preden se lotite nakupovanja, preverite tudi, ali imate doma dovolj soli, olja, kisle smetane in podobnih sestavin, ki jih utegnete potrebovati. Na dan kuharije namreč ne bo časa, da tekate po trgovinah za sestavinami, za katere ste mislili, da jih imate doma.

Prepozna priprava mize

Na goste bo velik vtis naredila lepo pogrnjena in pripravljena miza. Z njeno pripravo nikar ne odlašajte na zadnje minute. Že dan prej se prepričajte, če imate oprane vse prte, ki jih želite uporabiti, če vaša kuhinja poseduje dovolj pribora in kozarcev, ne pozabite niti na prtičke. Servis in kozarce zloščite že dan prej.

Priporočamo: TOP 13 receptov za martinovo pojedino

Fotografija: Unspalash

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed