Recepti za palačinke: čudovita sladica ob zimski enolončnici
Obožujemo hitro pripravljena, lahkotna in hkrati okusna zimska kosila, v ospredju katerih je krepka zelenjavna juha. In ker po takšnih okusih prija nekaj sladkega, smo pomislili na palačinke. Vsi jih znamo pripraviti, sestavine zanje so vedno pri roki, poleg tega pa nam, če so dopolnjene z izbranimi okusi, pričarajo še občutek domačnosti, udobja in tudi kak spomin na preteklost.
Sladkor in limona
Pri nas je, denimo, babica večkrat pripravila palačinke. Ker so bile debelejše (in tudi bolj mastne, kot jih pečemo danes), jim je rekla omleti. Otroci smo jih namazali z domačo marmelado, še raje pa s kombinacijo, ki je marsikomu še danes zelo pri srcu: na palačinko razporedimo žlico kristalnega sladkorja, pokapamo s sokom, iztisnjenim iz polovice limone, in nato palačinko zavijemo ali prepognemo dvakrat, da dobimo trikotniku podobno obliko.
Z vinskim šodojem
Drug predlog, kako palačinke spremenimo v hitro sladico, pa je ta: pripravimo vinski šodo. To sladico sicer povezujemo z martinovim, a nič ne bo narobe, če jo pripravimo v teh januarskih dneh. Pripravimo pa jo povsem preprosto: palačinke nadevamo z mletimi orehi in sladkorjem ter zložimo v trikotnik ali zavijemo. Zraven pripravimo vinski šodo, in sicer v lonec nalijemo vodo, jo zavremo, nato pa na paro postavimo skledo, v katero smo ubili dve jajci in dodali dve žlici sladkorja. Stepati začnemo z električnim mešalnikom, po približno minuti pa počasi prilijemo 2 žlici rdečega vina in stepamo toliko časa, da nastane pena. Šodo prelijemo po palačinkah in ponudimo še toplo. Mi smo si jih v spodnjem prispevku zamislili ob martinovanju, a tudi zdaj še kako teknejo.
Palačinke s skuto
In še tretja različica sladkih palačink, ki prav tako spada v poglavje retro sladic – s skuto. Ponekod jim dodajo pehtran in jedi rečejo ljubljanske palačinke, a tudi če pehtrana ne boste dodali, bo nastala odlična sladica. Torej: vsako palačinko namažemo s skutnim nadevom, v katerega smo vmešali jajce in nekaj smetane ter sladkorja. Nato palačinke zložimo v namaščen pekač, prelijemo z jajčno-mlečnim prelivom in zapečemo v pečici. Za piko na i pa poskrbimo tako, da jed postrežemo še mlačno in jo nazadnje posujemo z malo sladkorja v prahu.