Tega nikar ne počnite z leseno desko za rezanje

Odpri galerijo
A+ A-
Lesene deske imamo raje od plastičnih, čeprav je treba z njimi ravnati bolj previdno.
Ne puščajte jih v pomivalnem koritu
Vsi vemo, da les in vlaga nista dobra prijatelja. Če želimo, da bo deska dolgo služila svojemu namenu, je nikoli ne smemo puščati v pomivalnem koritu. V njem se bo namreč navzela vode in nabreknila, kasneje pa zaradi tega tudi zlomila. Desko zato vedno na hitro očistite pod tekočo vodo in jo nato osušite.
Ne pomivajte jih v pomivalnem stroju
Tudi v pomivalnem stroju bo deska predolgo časa vpijala vodo, zato jo vedno pomivajte ročno. Že po enem ali dveh pranjih v stroju bo namreč počila ali se prelomila na pol. Enako pravilo velja tudi za lesene kuhalnice in žlice.
Ne uporabljajte premastnega olja
Že res, da je leseno desko vsake toliko pametno premazati, a v ta namen ne uporabljajte premastnih olj. Ta bodo namreč oksidirala in na deski pustila premaz grenkega okusa. Raje uporabite olje, ki je namenjeno premazovanju lesa, ki je bolj suho. Seveda pa pazite, da izberete jedilnega.
Ne uporabljajte le ene deske
Čeprav so lesene deske varnejše od plastičnih, to še ne pomeni, da velja za vsa živila uporabljati le eno. Še vedno je nujno, da živila, ki sodijo v rizično skupino, pripravljate na ločeni deski. Seveda govorimo o mesu, jajcih in podobnih sestavinah, ki lahko kaj hitro povzročijo okužbe.
Preberite še: Ekspresna čičerkina enolončnica
Fotografija: PeopleImagesff/Getty Images
Datum Objave: 1.2.2022 ob 07:02