Odprta Kuhinja

3 novi recepti za miške: jabolčne, rožičeve in jogurtove s pehtranom

Jabolčne miške
Odpri galerijo
A+   A-
Odlično pustno cvrtje, saj vendarle ni treba, da je vselej krof.



Priznam, s pustnimi dobrotami teh nekaj dni rada pretiravam, a verjetno se strinjate, da je v pustnem času izogibanje krofom, miškam, flancatom – misija nemogoče. Če ne drugega, te premami vonj, ki se vije iz pekarn in slaščičarn, ali dolge vrste čakajočih, ki se pusta raje lotijo na ta način – da kupijo preverjeno. Tudi sama sem v preteklih letih stopila v kakšno vrsto, še zlasti ko sem dobila namig, da je ponudba nekaj posebnega. Najraje pa se peke lotim sama, kajti vonj, ki preplavi hišo, govori sam zase, napoveduje, da bo tu živahno.

Ker nas krofi pogosto spravijo v nejevoljo, so odlična nadomestna rešitev miške, pri katerih je pomemben okus, oblika pa ne toliko. Pripravljene so lahko iz kvašenega, jogurtovega, skutnega testa, z različnimi dodatki, kot so začimbe, suho sadje, okrasimo jih z barvnimi mrvicami, z naravnimi aromami, potresemo z obarvanim sladkorjem, oblijemo s čokolado. Hitre, preproste, dobre in prav tako tipične pustne recepture ponujam na sosednji strani, nekaj prostora pa prepuščam vaši domišljiji.

Kaj pravite, si boste privoščili nekaj mehkega, puhastega, voljnega, sočnega in ravno prav mastnega, za povrhu pa še prepojenega z aromami?
Preberite tudi: Krofi: 4 najpogostejše napake pri pripravi

Rožičeve miške


Pustno nagajiv okus. Za 24 mišk.

  • 200 g moke

  • 20 g čokolade v prahu (ne kakava)

  • žlička fino mlete rožičeve moke

  • 50 g sladkorja

  • ščep pecilnega praška, ščepec soli, lupina pomaranče

  • 45 g masla

  • 2 jajci

  • maščoba za cvrtje


Priprava


1. Maslo pustimo na sobni temperaturi toliko časa, da se zmehča.

2. V skledo stresemo moko, dodamo vse suhe sestavine in premešamo, nato dodamo jajci, zmehčano maslo ter ročno vgnetemo testo. Nato naj počiva vsaj 15 minut.

3. Na pomokani površini spet zgnetemo testo in ročno oblikujemo kroglice.

4. V posodi za cvrtje segrejemo maščobo, vendar naj ne bo prevroča, ter počasi ocvremo miške.

5. Zlagamo jih na krožnik, obložen s papirjem, da vpije odvečno maščobo.

Rožičeve miške
Rožičeve miške

Jogurtove s pehtranom in brusnicami


Najhitreje narejena različica. Za 15 mišk.

  • 2 dl jogurta

  • 150 g kamutove moke

  • jajce

  • 25 g sladkorja

  • ščepec soli

  • zvrhana žlica drobno nasekljanega suhega pehtrana

  • 25 g suhih brusnic

  • žlica ruma

  • žlica olja grozdnih pečk

  • ščepec pecilnega praška

  • maščoba za cvrtje


Priprava


1. V skledo stresemo vse sestavine in dobro premešamo, da dobimo voljno gladko testo (kot za biskvit).

2. Segrejemo maščobo; z žlico zajemamo testo in ga spuščamo v maščobo. Ocvremo do zlato rumene barve.

3. Miške po želji okrasimo s sladkorjem v prahu.

Jogurtove miške s pehtranom in brusnicami
Jogurtove miške s pehtranom in brusnicami

Jabolčne


Za 35 kosov.

  • 350 g moke

  • 15 g kvasa

  • 100 ml mleka

  • 40 g sladkorja

  • večje jajce

  • 25 g masla

  • žlica ruma

  • žlica rozin ali suhih brusnic

  • 130 g jabolk

  • noževa konica soli

  • maščoba za cvrtje


Priprava


1. Kvas z malo mlačnega mleka in žličko sladkorja pomešamo in pustimo stati 10 minut. Rozine namočimo v rum.

2. Moki na sredino naredimo luknjico in dodamo kvasec, med mešanjem pa še sladkor, jajce, maslo in nazadnje mlačno mleko. Zgnetemo testo in ga pustimo stati 1 uro.

3. Jabolko olupimo in naribamo ter vgnetemo v testo, prav tako rozine.

4. V razgreto maščobo polagamo z dvema žlicama oblikovane miške in jih ocvremo.

5. Temperaturo zmanjšamo, ko se miške začnejo cvreti, da bodo enakomerno obarvane z obeh strani.

6. Ocvrte miške polagamo na papirnate serviete, ki vpijejo odvečno maščobo, nato jih potresemo s sladkorjem v prahu ali okrasimo po želji.

Jabolčne miške
Jabolčne miške

Priporočamo še: Tortilje: tako pripravljen prigrizek je postal velik spletni trend

Fotografije: Eva Legiša
Datum Objave: 21.1.2021 ob 12:01

Več iz te teme:

miškejabolčne miškejogurtove miškerožičeve miške

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.