Odprta Kuhinja

3 recepti za tatarski biftek in ideja, kako ga postreči

Tatarski biftek je najboljši, če ga naredimo sami. (Foto: Addictive Stock/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Na večini silvestrskih miz se vedno znajde tatarski biftek. Da bo zares dober, delimo recepte, na katere zares prisegamo.

Po receptu Matevža Kmeta

  • 2 žlički kaper, vloženih v sol, za 15 minut namoči v topli vodi, da se kapre razsolijo

Začimbna mešanica

  • razsoljene kapre
  • 50 g šalotke
  • 60 g olja
  • 30 g vloženih kislih kumaric
  • 25 g tekočine, v katero so vložene kumarice
  • pol sardelnega fileja
  • 2 žlički olja, v katerem so vloženi sardelni fileji
  • 2 pekoča feferona
  • žlica in pol turškega namaza iz paprike in paradižnika (po želji)
  • 50 g majoneze
  • 10 g sladke paprike v prahu
  • žlička pekoče paprike v prahu
  • pol žličke gorčice
  • žlica konjaka
  • 10 g soli

Priprava

  1. Sestavine sesekljamo z mešalnikom, da dobimo gosto tekočino.
  2. 500 g govejega stegna brez žilic dvakrat zmeljemo (ali pa to seveda naredi mesar).
  3. Meso dobro zmešamo z začimbno mešanico.
  4. Dodamo malce sveže mletega črnega popra in premešamo.
  5. Tatarski biftek v pokriti posodi postavimo v hladilnik vsaj za uro.

Podroben recept, ki se ga najraje lotimo (Fotografija je simbolična: MarianVejcik/Getty Images)
Podroben recept, ki se ga najraje lotimo (Fotografija je simbolična: MarianVejcik/Getty Images)

Tatarski biftek Anthonyja Bourdaina

  • 2 rumenjaka
  • 28 g dijonske gorčice
  • 4 inčuni, nasekljani
  • 2 žlički kečapa
  • 1 žlička worchesterske omake
  • tabasko po okusu
  • sveže mleti črni poper
  • 56 ml rastlinskega olja
  • 28 ml konjaka
  • 1 majhna čebula, drobno nasekljana
  • 56 g kaper
  • 56 g nasekljanih kislih kumaric
  • 4 vejice peteršilja, nasekljanega
  • 560 g govejega biftka
  • Dodatno: pomfrit (neobvezno), rezine opečenega belega kruha

Priprava

  1. Rumenjake, gorčico in sardele damo v v veliko posodo iz nerjavečega jekla. Dobro premešamo, nato dodamo kečap, worchestersko omako, tabasko in poper ter ponovno zmešamo. Počasi prilijemo olje, nato še konjak in premešamo. Sledijo še čebula, kapre, kumarice in peteršilj.
  2. V skledo dodamo nasekljano meso in dobro premešamo z žlico ali rokami. Meso s pomočjo okroglih kalupov enakomerno razdelimo na šest ohlajenih krožnikov. Postrežemo ga takoj v družbi pomfrita in pečenih kruhkov.

Zares dober recept
Zares dober recept

Iz 3 sestavin po receptu chefa Matjaža Šinka

  • 200 g govejega fileja
  • malo oljčnega olja
  • manjši kos čebule (še raje: mlade čebulice)
  • sol, poper

Priprava

  1. Goveji file z dobrim nožem narežemo na res majhne koščke, torej nasekljamo na drobno.
  2. Začinimo z oljčnim oljem, soljo in poprom.
  3. Če hočemo, v tatarski biftek vmešamo še čebulo (najbolje bo, če vzamemo mlado čebulico), prav tako nasekljano zelo na drobno.
  4. Preden postrežemo, poskusimo, in če je treba, popravimo s soljo, poprom in oljčnim oljem.

Po recept za tatarski biftek smo se odpravili tudi do chefa Matjaža Šinka. (Foto: Dejan Javornik)
Po recept za tatarski biftek smo se odpravili tudi do chefa Matjaža Šinka. (Foto: Dejan Javornik)

Ideja za postrežbo

Prav tukaj nas pogosto zmanjka, saj gora tatarskega biftka ne deluje ravno privlačno. Priljubljeni slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek nas je na svojem instagramu razbremenil te skrbi in ponudil kar tri ideje, kako ga servirati pred domače goste. Predlaga v obliki žličnikov, kepic, ki jih naredimo z žlico za sladoled, pri maslu pa nam bo pomagala domišljija. Več v spodnjem prispevku.

Naslovna fotografija: Addictive Stock/Getty Images

 

 

Datum Objave: 30.12.2023 ob 08:12

Več iz te teme:

božič in novo letotatarski biftekprigrizekmesne jedigovedina

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.