3 recepti za tatarski biftek in ideja, kako ga postreči
Odpri galerijo
A+ A-
Na večini silvestrskih miz se vedno znajde tatarski biftek. Da bo zares dober, delimo recepte, na katere zares prisegamo.
Po receptu Matevža Kmeta
- 2 žlički kaper, vloženih v sol, za 15 minut namoči v topli vodi, da se kapre razsolijo
Začimbna mešanica
- razsoljene kapre
- 50 g šalotke
- 60 g olja
- 30 g vloženih kislih kumaric
- 25 g tekočine, v katero so vložene kumarice
- pol sardelnega fileja
- 2 žlički olja, v katerem so vloženi sardelni fileji
- 2 pekoča feferona
- žlica in pol turškega namaza iz paprike in paradižnika (po želji)
- 50 g majoneze
- 10 g sladke paprike v prahu
- žlička pekoče paprike v prahu
- pol žličke gorčice
- žlica konjaka
- 10 g soli
Priprava
- Sestavine sesekljamo z mešalnikom, da dobimo gosto tekočino.
- 500 g govejega stegna brez žilic dvakrat zmeljemo (ali pa to seveda naredi mesar).
- Meso dobro zmešamo z začimbno mešanico.
- Dodamo malce sveže mletega črnega popra in premešamo.
- Tatarski biftek v pokriti posodi postavimo v hladilnik vsaj za uro.
Tatarski biftek Anthonyja Bourdaina
- 2 rumenjaka
- 28 g dijonske gorčice
- 4 inčuni, nasekljani
- 2 žlički kečapa
- 1 žlička worchesterske omake
- tabasko po okusu
- sveže mleti črni poper
- 56 ml rastlinskega olja
- 28 ml konjaka
- 1 majhna čebula, drobno nasekljana
- 56 g kaper
- 56 g nasekljanih kislih kumaric
- 4 vejice peteršilja, nasekljanega
- 560 g govejega biftka
- Dodatno: pomfrit (neobvezno), rezine opečenega belega kruha
Priprava
- Rumenjake, gorčico in sardele damo v v veliko posodo iz nerjavečega jekla. Dobro premešamo, nato dodamo kečap, worchestersko omako, tabasko in poper ter ponovno zmešamo. Počasi prilijemo olje, nato še konjak in premešamo. Sledijo še čebula, kapre, kumarice in peteršilj.
- V skledo dodamo nasekljano meso in dobro premešamo z žlico ali rokami. Meso s pomočjo okroglih kalupov enakomerno razdelimo na šest ohlajenih krožnikov. Postrežemo ga takoj v družbi pomfrita in pečenih kruhkov.
Iz 3 sestavin po receptu chefa Matjaža Šinka
- 200 g govejega fileja
- malo oljčnega olja
- manjši kos čebule (še raje: mlade čebulice)
- sol, poper
Priprava
- Goveji file z dobrim nožem narežemo na res majhne koščke, torej nasekljamo na drobno.
- Začinimo z oljčnim oljem, soljo in poprom.
- Če hočemo, v tatarski biftek vmešamo še čebulo (najbolje bo, če vzamemo mlado čebulico), prav tako nasekljano zelo na drobno.
- Preden postrežemo, poskusimo, in če je treba, popravimo s soljo, poprom in oljčnim oljem.
Ideja za postrežbo
Prav tukaj nas pogosto zmanjka, saj gora tatarskega biftka ne deluje ravno privlačno. Priljubljeni slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek nas je na svojem instagramu razbremenil te skrbi in ponudil kar tri ideje, kako ga servirati pred domače goste. Predlaga v obliki žličnikov, kepic, ki jih naredimo z žlico za sladoled, pri maslu pa nam bo pomagala domišljija. Več v spodnjem prispevku.
Naslovna fotografija: Addictive Stock/Getty Images
Datum Objave: 30.12.2023 ob 08:12