Odprta Kuhinja

3 znameniti recepti s starim kruhom, ki jih vsi obožujejo

Foto: Foodography by Joanna/Shutterstock
Odpri galerijo
A+   A-
Ste napekli ali kupili preveč kruha? Ko se boste privadili teh receptov, ne bo ostala niti drobtinica.



Mnogi med nami so se v zadnjem letu in pol naučili peči kruh doma. In kaj nam je vsem skupno? To, kar se zgodi vedno, kadar kaj ustvarimo s svojimi rokami in trudom: v nas zraste neko drugačno spoštovanje, ki se med drugim kaže v tem, da nikoli ne bi zavrgli niti koščka. Bi pokusili svoje koščke kruha v teh treh znamenitih receptih?

Juha iz starega kruha


Tako smo delali nekoč pri nas, delček naše lastne zgodovine. Recept je iz kuharske knjige Marije Remec Varčna kuharica, izdaja iz leta 1920. Resnična zanimivost!

  • 600 g starega kruha

  • 1 l vode

  • 2 krompirja

  • žlica masti

  • majhna čebula


Priprava


1. Star kruh zrežemo na koščke, po približno 70 g, stresemo v lonec in prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in počakamo, da se kruh nekoliko napoji.

2. Potem dodamo k zmehčanemu kruhu dva olupljena in nastrgana krompirja, pristavimo na ogenj ter počakamo, da vse skupaj prevre in se krompir skuha.

3. V tem času na masti popražimo na drobno narezano čebulo.

4. Ko je krompir kuhan, juho dobro premešamo, predevamo v skledo in zabelimo z maščobo s popraženo čebulo.
Namig: Marija Remec ima rešitev tudi za zares star, suh kruh: tega le nekoliko dlje namakamo, uporabimo pa lahko tudi kuhan krompir, ki nam je ostal od prejšnjega dne. In smo ga takoj ohladili, bi dodali z današnjim znanjem varne kuhe. Je pa Remčeva to juho pohvalila, da je zelo okusna in da jo je priporočal celo sam župnik Kneipp, tedanja avtoriteta zdravega življenja, čigar ime poznamo še danes.

In še: Marija Remec ima tudi namig za juho z drobtinami, kar je seveda še eden od načinov porabe suhega kruha. Za to je stepla dve jajci, dodala za dve pesti drobtin, vse stresla v dva litra vrele juhe in potem nekaj minut kuhljala. Ko pa je govor o otroških menijih: to so bili časi špartanske vzgoje. Kot juho za otroke priporoča polovico slane suhe žemljice, prelite s četrt litra vrele vode. Čez pet minut je bila jed nared in postrežena.

Sladko: narastek s starim kruhom, maslom in rozinami


Tako to delajo Angleži. Ne boste verjeli, ta recept izvira iz 11. stoletja, rodil pa se je prav iz želje, da ne bi zavrgli niti skorjice kruha. V starih časih je bil sicer med sestavinami tudi kostni mozeg.

  • velika žlica mehkega masla (in še malo za pekač)

  • 8 rezin kruha, najbolje starega vsaj en dan

  • 50 g rozin

  • 2 žlički cimeta

  • 350 ml polnomastnega mleka

  • 50 ml smetane

  • 2 jajci

  • 25 g sladkorja

  • muškatni orešček


Priprava


1. Ne prevelik model, primeren za pečico, namažemo z maslom.

2. Kruhu obrežemo skorjo, če nas motijo trši deli, sicer je to nesmiselno. Vsak kos kruha tanko namažemo z maslom, nato razrežemo na manjše koščke, tradicionalno so bili to trikotniki.

3. Po dnu posode razporedimo del kruha, tako da je namazana stran obrnjena navzgor, nato potresemo z delom rozin, poprašimo s cimetom in nadaljujemo postopek, da dobimo dve ali tri plasti, na vrhu naj bo kruh.

4. Mleko in smetano segrejemo v ponvi, v kateri se ne bosta prijela na dno. Ne sme zavreti.

5. Jajci ubijemo v skledo, dodamo tri četrt sladkorja in vse skupaj stepemo, da dobimo svetlejšo zmes. Prilijemo toplo mleko s smetano in znova dobro premešamo. Če so nam ostali kakšni trdi delci, jajčno kremo precedimo, sicer jo prelijemo po kruhu, ki čaka v modelu. Po vrhu potresemo s preostankom sladkorja, poprašimo z mletim muškatnim oreščkom in pustimo počivati vsaj pol ure, da kruh vsrka jajčno kremo.

6. Po dvajsetih minutah vključimo pečico na 160 stopinj Celzija. Ko se segreje, damo narastek peči. Potreboval bo 30–40 minut: po vrhu naj bo zlato rjav, krema pa se mora začeti strjevati (do konca se strdi šele hladna).

Foto: Foodography by Joanna/Shutterstock
Foto: Foodography by Joanna/Shutterstock

Namig: Najbolje se obnese nekoliko suh beli kruh.

Slano: kruhova zloženka z ohrovtom


In tako se lotijo Američani. Neverjetno krepka jed. Prihaja čas ohrovta, ki ga vsi obožujemo, tole je krasen način, da ga uporabimo!

  • 400 g starega kruha (rustikalnega sloga ali z drožmi)

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 8 velikih šampinjonov

  • 2 velika stroka česna

  • žlička soli, pol žličke mletega popra

  • 2 veliki žlici masla

  • 3 pori (samo beli in svetlo zeleni deli)

  • šop kodrolistnega ali toskanskega ohrovta

  • 8 jajc

  • 2 žlici gorčice (najbolje dijonske, polnozrnate)

  • 170 g sira, ki se dobro topi

  • 80 g parmezana

  • 500–600 ml mleka


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Če imamo kruh svež, čas segrevanja uporabimo tako, da kruh malo popečemo oziroma izsušimo, ne sme pa porjaveti.

2. V tem času v posodi, primerni tudi za v pečico (na primer litoželezni, premer okrog 30 cm), na nekaj olja popražimo narezane šampinjone, po kakšnih 3 minutah dodamo česen, pustimo, da zadiši, solimo, popramo.

3. Gobe potem odmaknemo na rob posode, v sredino dodamo žlico masla in na njem začnemo pražiti narezan por. Ko se zmehča, ga zmešamo s čakajočimi gobami, znova naredimo prostor na sredini in podušimo še narezan ohrovt; le toliko, da ovene.

4. Mešanico preložimo v drugo posodo, prvo pa nekoliko ohladimo, nato obrišemo, če je kje še kak zažgan košček.

5. Stepemo jajca, sol, poper in gorčico, na koncu prilijemo mleko in ves čas mešamo, da se jajca ne vlečejo več.

6. Ognjevarno/litoželezno posodo vrnemo na štedilnik in dodamo drugo žlico masla, nanj razporedimo kruh, na kruh dodamo pol mešanice ohrovta in gob, posujemo s polovico naribanega sira (oba pomešamo). Dodamo drugo polovico ohrovta in prelijemo z jajčno mešanico. Vse skupaj malo potlačimo, da se bo kruh lahko napil tekočine, na koncu posujemo z drugo polovico sira.

7. Porinemo v ogreto pečico in pečemo 30–40 minut, da jajca zakrknejo in se sir lepo zlato rjavo zapeče.

Foto: From my point of view/Shutterstock
Foto: From my point of view/Shutterstock

Priporočamo še: Kultne jedi: jajca benedikt

Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 26.10.2021 ob 08:10

Več iz te teme:

kruhjuhazloženkastar kruh

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.